1/10/2009

KING TIDE & CYCLONEA King Tide megnevezés a Király dagály angol formája. Mint sok egyéb angol kifejezést, ezt sem helyénvaló így lefordítani, hiszen csak szótanilag jelenti ezt, valójában az év egyik legnagyobb dagályát jelenti. Évente kétszer, nyáron és télen ugyanis a megszokottnál sokkal nagyobbra nő a víz, jobban feljön az eddigi átlagosnál. Számszakilag kifejezve, az átlagos magas vízszint a "0" tengerszinti magassághoz 2,20 - 2,40 méter. De ezekben a napokban a csúcspont felmegy egészen 3,42 -re, tehát több mint egy méterrel is magasabb a tetőzés a megszokottnál.

Kattints a képre és élesben megnézheted a tide táblázatot !


De épp ennyire fontos ez az időszak a horgászok számára is, ugyanis nem csak a dagály szintje nagyon magas, hanem ezzel egy időben az apály is a megszokottól sokkal kisebb. Átlagban 0,80 méter szokott lenni, de most lemegy egészen 0,07 méterre a víz, azaz 7 centire az abszolúte nulla vízszinthez képest. Ha most kiszámoljuk a víz mozgását egy 6 órás periódusra, akkor azt kapjuk, hogy 3 méter 35 centit emelkedik a víz 6 óra alatt. Ez sokkal nagyobb az átlagosnál. Így aztán azok a horgászok, akik esküsznek arra a szisztémára, hogy a nagy vízmozgáskor jó a fogás, ilyenkor nem is bírnak magukkal, szabályosan megőrülnek a vágytól, hogy csalijukat vízbe lógassák. Jól is teszik, mindenkinek jó fogásokat kívánok.

De nem ennyire boldog napok ezek azoknak, akiknek a háza közvetlen a parton van, és csak egy pálmasor választja őket el az óceántól, és még az épület helye nincs feltöltve, nincs sokkal magasabban mint a tengerszint. Ők ilyenkor nem túl boldogok, ugyanis nincsenek teljesen biztonságban az értékeik, melyek az alagsorban vagy garázsban vannak. Valójában a ház megépítésekor figyelembe vették a king tide szintjét, hiszen évtizedekre előre tudják pontosan a vízmozgást, csak ott hibáztak, hogy nem vették figyelembe az esetleges vihart (cyclone) lehetőségét.

Az is előfordulhatott az én elméletem szerint, hogy az emberi gyarlóság és a pénzéhesség odáig vitte a tulajdonost, hogy annak ellenére hogy nyilvánvaló, hogy betörhet az óceán vize a házba, akár az első emeletig is, mégis megvette a földet és felépített ide egy palotát, a nyereséges értékesítés reményében. Csakhogy hamar kiderülnek a disznóságok, illetve nem minden esetben az építtető szívja meg, hanem a vevők. Sok olyan ház van már ott, amelynek sokadik tulajdonosa bánja a házvásárlást. Ott is kandikál a házak előtt a tábal hogy "FOR SALE" (eladó). Hátha arra téved jó időben egy dúsgazdag ember, aki másvidékről származik és fogalma sincs a buktatóról, csak a gyönyörű szép tengerparti sétányt látja a háza előtt, mögötte pedig az óceánt. A ház eladási ára azonban nem is tükrözi a valós tényt, olyan ára van, mintha minden rendbe lenne. Ép eszű Cairns-i lakos meg nem venné soha!!

Szóval, ha a king tide idelyén nagy vihar kerekedik, akkor gáz van. És a nyári king tide időszaka egybe esik itt az esős évszakkal, amikor is igencsak nagy ciklonok szoktak jönni - menni. Mint most is, ha megnézitek a műholdképet, épp a fejünk fölött ciklon tekereg.

Így hát a parti házakban élők nem alszanak nyugodtan, szerintem már vagy kipakoltak a lenti helyiségekből, vagy felhurcolkodtak a felsőbb szintekre. Megnézhetitek ezeket a házakat itt.

Amennyiben végig akartok virtuálisan sétálni az utcában és szétnézni, ezt is megtehetitek, ha ide kattintatok. Alaposabb szemlélő még a ház előtti földbe leszúrt táblát is láthatja, amelyen a FOR SALE felirat áll. Ez a STREET VIEW szolgáltatás azt is megengedi, hogy 360 fokban forgasd a képet bármerre,sőt mehetsz előre és hátra is az utcában. Ehhez csupán annyit kell tenned, hogy az egeredet a képen tartva, lenyomott bal gombbal, csúsztatod az asztalon a kezed. Nagyon látványos, próbáld meg.

A hétvégi újságban főcímként szerepel a felhívás.

Hát így billeg a mérleg nyelve, hiszen ez a helyzet egyik félnek bosszúság és félelem, másik félnek (pecások) pedig igen ritka alkalom élete nagy halának kifogására, melyre hónapok óta várnak, és nem törődnek még azzal sem, hogy esetleg esik az eső és fúj az erős szél, ők masszívan állnak kint a mólón, szorítva kezükben a botjukat, a zsinór végén pedig az íncsiklandozó falat a halak számára.

Íme a két kép, melyen jól látszik a közel 3,5 méter különbség.Malacfaroknyi bejegyzés csupán, de érdekességnek elmegy. Bye :-)

1 megjegyzés:

Erika írta...

Szia! Olvastam az Au fórumon a ILTS dráma című bejegyzésedet! Megírnád nekem a mailembe, hogy miért kell Erikának a 7-es szintet teljesíteni? Egyelőre még csak a hírét hallottam, hogy le akarják venni a MODL-ról a fodrász szakmát! Miben változott a bevándorlási törvény? Köszönöm! E!