2/22/2009


Hi, How Are You ?


Szia, hogy vagy ?


Ez a kérdés ebben az országban naponta több milliószor elhangzik, hiszen a köszönésbe mindig beépül ez a tapintatos kérdés. Legtöbb esetben konkrét válasz nem is érkezik rá, csupán egy hasonló visszakérdezés. Ezt csupán érdekességként írtam le.


Sok emberrel állunk kapcsolatban, több féle módon. Személyesen, telefon, sms, msn, email, chat, üzenőfal és még ki tudja mi módon váltunk néha pár szót. Mostanság előtérbe került a kérdés, mondván, hogy sok mindenről írok, de magunkról csak igen visszafogottan, sőt alig. Hát legyen .........


Újdonsült emigrálónak azért akad tennivalója bőven, addig az állapotig, amíg bele nem pecsételi a bevándorlási hivatal az útlevelébe, hogy végleg itt maradhat. Addig az időpontig nem is leszel más, mint ideiglenes lakos. Korlátozott jogokkal és lehetőségekkel, ellenben rengeteg feladattal és teendővel szembesülsz. Ez az időszak elnyúlik bizony évekig is. Otthonról még nem tudod felmérni a megérkezésed utáni évek helyzetét, hiszen akkor van elég bajod még az elején. Egyébként sem vagyunk képesek évekkel előre gondolni, mert minek is. Páternoszter az életünk, mindig mozgásban vagyunk, és a pillanatnyi események határozzák meg a következőket.

Nos! Jól vagyunk, köszi a kérdést. Hogy is lennénk, hiszen nem lehetünk máshogy. Átalakulás az életünk, szembesülünk ezzel minden nap. Évekkel ezelőtt, mikor még otthonról olvasgattam az Ausztralia.net fórumot, nagyon vágytam ide. Mindenki beírását szabályosan faltam,
ittam. Elhalványodtak már ezek az emlékek, de van közülük egy, melyet nem felejtek, sőt akkor ki is tűztem életcélomul a szlogent. Bertók Zolitól kérdezte valaki otthonról : - Aztán hogyan éltek ott kint a távolban Zoli ? - ez volt a kérdés. Nagyon frappáns és rövid volt a válasz, csupán egy szó : - Nyugodtan ! Ez nekem akkor borzasztóan megtetszett, és azt mondtam a kedvesemnek, hogyha ezt én is majd ilyen egyszerűen kijelenthetem Ausztráliában, mint a Zoli, akkor elértem a célomat.

Hát az előszelében élünk már jó ideje, tényleg nyugodtan élünk, de 100%-san még nem helytálló. Két és fél éve már ezen a földtekén lakunk. Harmadik lakást béreljük a harmadik városban. Jó volt Brisbane-be érkezni, jó volt onnan Gold Coastra költözni, még jobb volt onnan ide, Cairns-be cuccozni. Eddig időjárásban ez a hely verhetetlen, de aki nem szereti a meleget, az ne jöjjön ide lakni, csak esetleg nyaralni pár hétre. Csodálatos természeti adottságú környék a trópus, ha valamelyik déli nagyvárosba mentünk volna, soha meg se ismerem. Ez nagyon jó döntés volt!


Suli! Előre eltervezett forgatókönyvünk szerint haladt szinte minden dolog. Kedvesem könnyedén elvégezte a fodrász iskolát még Gold Goaston, mivel minden nap részese voltam, elmondhatom, hogy nem volt gázos időszak ebben. Sikerült még tanulás mellett munkát is találnia, egy kis fodrász szalonba, egy magyar lánynál, köszönet érte neki, hiszen nagy segítség volt, mind szakmailag és mind anyagilag.


Munka! Én is kaptam, szintén egy magyar fiú segítsége révén, ráadásul magyar főnökkel. Alex-nak is nagy köszönet, hiszen ez volt a leg
kritikusabb időszakunk, amíg a suli tartott. A magyar főnöknek akkor nagyon megörültem a nyelvtudásom hiánya miatt. Most már utólag tudom, hogy amennyire nagy ajándék volt ez a sorstól akkor, annyira rontott is a helyzetemen, hiszen semmit nem tanultam munka közben az angolból :( Ennek iszom mái napig is a levét, hiszen a nyelvtudás hiánya miatt nagyon nehezen kapok munkát itt. Ezért aztán mint nagy bölcs, ajánlom mindenkinek aki belecsöppen az új világába, hogy ne kímélje magát, hajrá, bele a mély vízbe, még akkor is ha nagyon nehéz az elején. A gyümölcs később fog beteremni. Én most vért izzadok a nyelvtanulásommal, bár az is lehet, hogy az átlagosnál kicsit nehezebben is fog az agyam, de a kényszer akkor is nagy úr. 40 év fölött már nem pörög az agyunk úgy, mint huszonévesen.

Vizsgák! Ami kicsit áthúzta a számításunkat, az idő közbeni bevándorlási szabályok változtatása, szigorítása. Elvették ugyanis a hiányszakma után járó 15 pontot, már a suli első félévében. Erre bizony nagy szükség let
t volna az állandólakosi vízum pályázatához. Befoltozni a lyukat egy emeltebb szintű nyelvvizsgával lehet, ami után több pontot kapna kedvesem. Nem árulok el titkot, már 5x volt IELTS vizsgán, és minden egyes alkalommal csupán fél pont hiányzott ahhoz, hogy elég lehessen. Mindenből ugyanis 7-es szintű eredmény kellene, nem elég az átlag 7-es. Valami miatt sorsunk úgy gondolja, hogy még nem jött el az idő, vagy a célunkat más módon kell elérnünk, nem ezen az úton. Nagyon bosszantó a sikertelenség, mind anyagi oldalról nézve, mind lelkileg, hiszen Ő kitűnően beszéli a nyelvet, már otthonról is középfokú eredménnyel jött el, az utolsó fél évben privát tanárhoz is járt, aki angol anyanyelvű volt. Itt egy hónap nyelviskolával kezdett az akcentus miatt, és már több éve folyamatosan használja az itteni hétköznapi nyelvet. Egy fodrász egész nap beszél az ügyfelekkel, mindent megért és őt is mindenki megérti. Ráadásul az első IELTS vizsga előtt még Gold Coaston direkt erre a vizsgára felkészítő tanárhoz is járt pár hónapig. Aki ettől többet képes megtenni egy vizsga érdekében, az festi magát. Mégsem sikerült eddig. Kétszer fellebbezést is adtunk be (160$), de persze simán elutasították. Legutolsó próbálkozás most volt egy hónapja, az eredmény szintén lehangoló lett, újra a beszédet pontozták le 6.5-re. No comment :(

Vízumok! Valami megmagyarázhatatlan okból kifolyólag
a tanulóvízumunkat sokkal hosszabb időre adták, mint a suli, majd egy évvel. Ezt akkor kérdeztük is, hogy miért. Sebaj ezzel, ne aggódjatok, volt a válasz. Oké. Az iskola végeztével átmeneti vízumot igényeltünk, graduaite talán a neve. Ez egy ideiglenes vízum, másfél évig használható, ez idő alatt felkészülhetsz hogy beadd a PR vízumot. Egyébként ebbe a vízumosdiba nagyon nem akarok belemerülni, mert ez egy útvesztő. Ebben nem vagyok nagy szakértő, kedvesem bújja mindig a hivatal lapjait. Összegzéskét csak annyit erről, hogy ha már itt kint vagyunk, lehet okoskodni, ügyeskedni. A végén csak beérik a gyümölcs. Lényeg hogy ember fia bírja anyagilag és egészségileg ezt az első pár évet túlélni.

Egészség! Ha egészséges a lelked és rend van a fejedben, akkor jó esélyeid
vannak, hogy a tested is rendben legyen. Ha nincs, akkor jönnek a gondok. Szinte minden szervi baj alapja a lélek. Ha vidáman és gondtalanul élsz, minden rendben körülötted, nem idegeskedsz és nem szorongsz, vannak sikereid, nem húz le kudarc, ez esetben jók az esélyeid. De mivel rapszodikus az ember lelki állapota, mindig vannak változások. Meg persze mi magunk is változunk. Olyan nincs, hogy soha nincs semmi bajunk életünk során, legfeljebb ritkán. Többször igénybe vettük már ez ország orvosi ellátását. Apróbb dolgok ugyan, de voltunk már sürgősségi ügyeleten is, leforrázott kéz miatt. Ügyesen ellátták, szépen helyre is jött. Szerepelt a palettán nőgyógyász, szemész, fogorvos, háziorvos, párszor csak simán bementünk a gyógyszertárba segítségért. A biztosításunk szinte minden esetben jelentős térítést adott vissza a költségekből. Okos kijelentést nem tehetek, hogy ha jöttök ide ki, egészségesen gyertek, hiszen ez kivitelezhetetlen. Lehetőségek szerint a fogorvost vegyétek rá még otthon, hogy nagyon alaposan nézzen át minden fogat, nem sajnálva pénzt, időt és fáradtságot. Ha itt kell gyökér kezelni, koronát tenni, vagy fog pótolni, akkor nagyon mélyre kell a zsebbe nyúlni. Egy tömés 200$, egy gyökérkezelés 1000$, egy korona 1500$, egy beültetéses fogpótlás 3000$ tól kezdődik. Ezekből sokat akkor sem kapsz vissza, ha kiegészítő biztosítást fizetsz. Erről csak ennyit.


Szórakozás! Trópuson lakunk, mindig jó idő van. Sokat nem kotlunk a
lakásban, ha lehetőség van mindig kirándulni indulunk valamerre. Sokszor nagyobb távolságra is elmegyünk, nagyon sok érdekes és szép hely van körülöttünk. Erre soha nem sajnáljuk az energiát, egy élménydús nap után remekül fel is töltődünk. Az óceán, ill. korall tenger is sűrűn szerepel a programban. Vannak persze kellemetlen dolgok is, amiről Ti otthon hajlamosak vagytok azt hinni, hogy életveszélyes lehet. Fertőző szúnyogcsípés, kígyómarás, bőrrák, krokodiltámadás, cápaharapás, özönvíz, tűzvész, munkanélküliség, világgazdasági válság, sikertelenség...stb.



Ha mindig ezeken a dolgokon gondolkodnánk, be is kattannánk. Bárhov
á is mész, vagy menekülsz ezen a földön, mindenhol szembesülsz a hely adottságaival. A tökéletes nem létezik. Azt egyedül Te teheted azzá magatoknak, úgy hogy a gondokat mögé rendeled a céljaidnak. Mindig leszek megoldandó feladatok, félelmek, események, váratlan dolgok, hiszen ez az életünk. Nem szórom tovább a bölcsességeket.





Összegzés! Gyertek el ................. és kész !