1/07/2010


Skype


Skype HD - csörög a TV, vedd fel!

Kedvenc VoIP szolgáltatónk a Skype már rengeteg pénz spórolt nekünk néha egy órán túlnyúló tengerentúli beszélgetések alkalmával. Az ingyenes chat, ingyenes/olcsó hívás mellett videohívás eddig is létezett, de a Skype-ot is utolérte a HD szele, így most nagyfelbontású videóhívás támogatásra gyúrnak, így még közelebb érezhetjük a távolban ülőket.



Az új Skype 4.2 már támogatja az 1280x720-as nagyfelbontású mozgóképátvitelt stabil, folyamatos 30 képkocka/mp sebességgel. A kínálatban feltűntek az ehhez szükséges HD webcamek is, melyek saját processzora a videó enkódolással, feldolgozással járó izzadságos munkát is leveszik a számítógép válláról, így 3-4 éves leharcolt gépünkkel sem kell lemondanunk a HD videóhívás nyújtotta örömökről. A Facevision kamerája $100, míg az InStore Freetalk Pro-ja $140-ba kerül.





És a lényeg! A Skype egyúttal megkörnyékezte az LG
-t és a Panasonic-ot, melynek eredményeképpen hamarosan olyan hálózatképes HDTV érkezhetnek melyeknek a felső káváján egy 720p webcam és egy mikrofon lapul. A TV-ken elérhető szoftver pedig nagyjából tudja mindazt, amit a PC-re letölthető, telepíthető verzió: hanghívás, vonalas és mobilszámok hívása, Skype-to-Skype hívás, illetve max. 24 résztvevős konferenciahívás, mindez HD mozgóképpel megbolondítva. Így már a Grószmutter sem tudja azzal lepattintani az unokákat meg a Skype használatot, azzal, hogy nem ért az internethez, meg a számítógéphez.
És nem csak két egyedi tévéről beszélünk, a két gyártó összesen több mint 30 Skype-kompatibilis modell bemutatását tervezi 2010-ben. A speckó TV-k megjelenési idejét és árát a héten kezdődő CES2010-en árulja el a Skype, ahol minden bizonnyal már a prototípusokat is kipróbálhatják az érdeklődő látogatók.