6/06/2007

A fehér sapka …….

Ha lehet akkor kopaszra nyírt fejjel járok, szeretem ha a nap süti a fejbőrömet és a szél simogat. Még otthon szoktam rá erre, illetve katona korom óta ismerem ennek az érzésnek a kellemességét. Jól is van ez így, hiszen mindenki viseljen számára megfelelő hajviseletet. Erika osztálytársaival szóba is jött bent az iskolában, hogy kinek a férje hajlandó bejönni és beülni a fodrász székbe, hogy a saját felesége vágja le a haját, vagy valami frizurát csináljanak neki. Kiderült, hogy én nem vagyok jó préda a fodrász tanulóknak :-) Volt is jó kis röhögés ezen. No de ezt csak azért írtam le, hogy bevezessem a témát. Otthon kopaszon csak nyáron tudtam létezni, egyéb időszakban már fázott a fejem és megnövesztettem a hajam. Télen pedig komoly vastag sapka kellett. Nem is örültem neki.
Új lakhelyünkön szent elhatározásom volt, hogy én soha többet nem növesztek hajat és nem viselek sapkát, csak szalmakalapot a nap ellen, hiszen itt mindig nyár van. Sajnos az nem így lett, a héten meg kellett vennem a téli sapkámat, mert fázik a fejem reggel és este. A hajam ugyan még nem növesztem. Októberben mikor megérkeztünk, na akkor kezdődött a nyár itt és teljes fél éven keresztül tombolt is a 35 fok körüli meleg. Június elsején beköszöntött a tél, de már pár hete igencsak lehűlt a levegő. Kora reggel van, hogy 12 fok körüli, este szintén 10 fok van. És még lesz hidegebb Stewe barátom szerint. – Kicsikém – mondja ő – lesz, hogy a takarót még a fejedre is ráhúzod éjszaka, annyira fogsz fázni. Na ez elég elkeserítő. Itt a házakon nincs kémény mert nincs fűtés. Ha már mindenképpen fűteni kell, akkor előkerül az elektromos hősugárzó. A házak 90 %-a könnyűszerkezetes, nem kőházak mint otthon.
Trópusi éghajlat, egész évben kellemes hőmérséklettel, ezt olvastuk a város éghajlati jellemzőjében még otthon, mikor célba vettük ezt a helyet. Nem is vettünk eddig meleg ruhát sem, de most már Erika vastag pulóvert keres a boltban, én pedig kénytelen vagyok hosszú ruhában lenni reggel és este, de már elfér napközben is. Minden jel arra mutat, hogy nem költöztünk eléggé közel az egyenlítőhöz.
Olasz Bálint gyerekkori nagy barátom már 20 éve itt él Ausztráliában, végiglakta az összes nagyvárost. Most Cairnsben él már jó ideje. Állítása szerint az a legideálisabb hely ezen a kontinensen hőmérséklet szempontjából. Ott egész évben teljesen egyforma idő van. Testápoló
krém nem szükséges, mert a páratartalom miatt mindig gyöngyözik a bőrfelülete. Nincs hosszú nadrágja sem és sapkája sem, mert minek?
Sokszor beszélek vele telefonon, még elmenni hozzá nem volt lehetőségünk, de karácsony környékén tervezzük. Mondogatta, hogy oda kell költözni, ha nem akarunk fázni soha többet, de én nem hittem. Lassan rájövök, hogy igaza van. Mondjuk miért is kajlizna?

A családi tanács nálunk komoly két főből áll, meg is beszéltük, hogy amint alkalmunk lesz, máris áthelyezzük az életterünket följebb 1700 km-rel Északra, mert kb. olyan távolságra van ide Cairns.

A fehér sapka, amit vettem a múlt héten eddig csak a Mayának tetszett, na és persze nekem,
mert nem fázik tovább a fejem. Viselem is szorgalmasan. Nem túl vastag, nem szoros és az ára csupán 6$ volt. Sajnos vele együtt hosszú ujjú ruha is kell már. Július közepe itt a tél leghidegebb időszaka, pont fordítottja az otthoni időjárásnak. Nem mondom, hogy várjuk azt, hogy mennyire hűl le az idő, de azért kíváncsi vagyok, hogy mikor húzom a fejemre éjjel a takarót. Azt majd elfeledtem, hogy vettünk a nyári vékonyka takarónkra vastag és jó meleg plédeket éjszakára. Már vagy két hete úgy alszunk :-( Remélem azért nem nagyon mosolyogtatok meg attól amit eddig írtam, hiszen normális emberi mércével mérve nincs hideg, hiszen 10 fok alá nem ment még a hőmérő. Csupán érdekességképpen írtam le, hogy másra számítottunk. Azért nagy valószínűséggel nem fogunk megfagyni, de lehet, hogy idővel egyszer a beírás úgy kezdődik majd, hogy új helyre költözünk ……… :-)