6/19/2008


Olcsó - Drága !



2006 októberében, mikor is Ausztrália földjére léptünk, kíváncsian vizslattuk a környezetünket. Ismerkedtünk mindennel körülöttünk, persze elsők között az árakkal. Sokat tudakozódtunk még otthon, fórumokból, leírásokból, blogokból, hogy tudjunk kicsit számolni, miképp tudunk majd megélni kint. Pár nap után aztán kezdett kirajzolódni a körkép, ami úgy festett akkor, hogy az élelmiszer árak eléggé változóak, boltjai válogatják. Átlagot véve, talán kicsit olcsóbbank tűnt, mint otthon. Energiáról nem sokat tudtunk, áram és víz árról semmit. Aztán kiderült, hogy amíg nem a saját lakásodban laksz, addig a vízzel túl sokat nem kell foglalkoznod, hiszen azt nem Te fizeted, hanem a tulajdonos. Ha majd a saját házadban laksz, onnan már fiztened kell. Az áram áráról elmondások után csak annyit tudtunk, hogy nem drága. De $ - ban kifejezve semmit nem tudtunk. Üzemanyag árral hamar szembe kellett nézni, mivelhogy pár nap után autót vettünk. Roppantul tetszett a mérsékelt ára a benzinnek. 96 cent volt egy liter. Mosolyogtunk is, hogy fele árú, mint otthon. Műszaki cikkek és háztartási dolgok árai nem nagyon érdekeltek még, de kíváncsiságból azt is szemügyre vettük. Forma - forma! Átlagban hasonló volt minden dolog. Tehát a megélhetési feltételek nagyon kedvezőek voltak, egyszerű kis életünk még akkor nem rótt túl nagy kiadást a családi kasszára, bár szinte semmire nem költöttünk, csak élelemre és üzemanyagra.

Ami sokkal drágább volt mint otthon, az albérlet ára! Kb 4x annyi mint egy átlagos otthoni vidéki albérlet. Akkor első helyünkön 198$/hét fizettünk. Onnan hamar leléptünk, Gold Coaston sikerült egy sokkal jobb lakásba költözni, egy lakóparkba. Ott már 260$/hét volt a költség, ami nem számított egyáltalán soknak, hiszen remek hely volt. Ez másfél évig nem is változott, szerencsénk volt! Fél évente ugyanis mindig szoktak emelni a lakbéren 5-10-15 $ -t.

Mostmár Cairns-ben teljesen különálló házban lakunk, ez is rent(albérlet), itt már 365$ fizetünk hetente. Igazából ezt sem sokaljuk, hiszen csodás helyen lakunk, nagyon jó a ház is. Persze rengeteg pénz hetente, de viszonyítani kell az itteni árakhoz, és így már nem is sok. Ez a ház és környezet egy nagyvárosban akár kétszerese is lenne. Lassan közben persze eltelt két év.


Felmérések szerint a világ egyik leggazdagabb országában élünk, a legélhetőbb életfeltételekkel. Ebben az országban élni ajándék a sorstól. Azok akik ide születnek, ebből semmit nem tudnak és nem is értik hogy miért mondják róluk ezt. Mi "wogok" (menekültek) már ezt teljesen máshogy látjuk. Szinte a világ minden részéről települnek be ide, még fejlettebb országokból is, bár onnan persze kevesebben. Bertók Zoli minapi beírását nézve, grafikonnal illusztrálva, látható a bevándorlók százalékos felosztása. Megtalálható ez : www.ausztralia.net lapon. Érdemes megnézni.

Mi újkori emigránsok sem fürdünk azért a kánaánban, hiszen ebben az országban is mostmár egyre jobban érezhető a világgazdasági válság hatása. Legjobban az üzemanyag ár az, ami lassan a duplája lett bő másfél év alatt. A 2006-os 96 centhez képest most 180 cent körül van az ár, de jóslások szerint még emelkedni fog. Ejj.... ! Mint mindenhol máshol a világban, itt is viszi magával a többi termék árát is a benzin áremelése. Nem annyira látványos és publikus a dolog, de mi bizony néha számolunk. Tudom hogy rossz otthoni beidegződés ez, de mi így nőttünk fel és kész.

Átlag élelmiszerek (cukor, liszt, olaj, tej..stb) 20-30% -al emelkedtek, persze észrevehetetlenül, lassan. Jellemezni a dolgok árának változásával szembeni érdektelenséget talán úgy tudnám a legjobban, hogy a tősgyökeres ausztrál az sose nézi a boltban az árakat. Ő bemegy, fog egy trollikocsit és megveszi ami kell. Általában roskadásig pakolja a kocsit, alig bírja kitolni a kocsihoz. Nem érdeklik az árak, de hát jól is van ez így. Életrevaló lakosnak van munkája, jól is keres. Vannak hitelei, szinte minden azokból van, de ki bír mindent fizetni könnyedén.
A benzin áremelkedés azonban már kicsit érzékenyebben érinti az embereket. Első megmosolyogtató riportot fél éve láttam a híradóban, ahol is a benzinkúton tankoló testesebb hölgyet megkérdezte a riporter, hogy mit szól a dráguló üzemanyaghoz. Kicsit fancsali képet vágva, de persze mosolyogva elmondta, mivelhogy több pénz kell a benzinre, kevesebb jut a kajára :-) Hát ez akkor roppant muris válasz volt, gondolom épp ezért is tették be a műsorba.

Aztán 3 hete hosszú hétvége volt, ilyenkor a fél ország felkerekedik és kirándul. Mivel hogy szabad volt még a hétfő is, gondolhatnánk, hogy csúcsforgalom lesz majd minden motelban és az utakon is. A hiradóban aztán a közlekedésfigyelő helikopter üress utakat filmezhetett, és egyszerűen nem értették, hogy miért nem mennek az emberek több száz kilóméteres kirándulásokra? Nehezen aztán kihámozták az okot, hogy lehet a drága benzin miatt? Hm ... !
Szinte minden egyes nap a főcímekben szerepel a méregdrága üzemanyag ár. Figyelve a hétvégi ujságokat aztán, böngészve az eladó autókat, privátokat persze, egyre feltünőbb, hogy legtöbb eladó autó a Holden Commodor lett, amiről köztudott, hogy nem gyártják 3800 köbcenti alatt. Barátok közt is szépen szürcsöli a benzint a V6 motor. Eddig ez nem nagyon érdekelt senkit.
Az utak mellé is elég sokszor kiteszik az eladó autókat, de a nagy köbcentis kocsik, amik nemrég nagyon kapósak voltak, már bizony hetekig porosodnak az útpadkán, vagy füvön. A kis köbcentis motorú autókat keresik, kevés hengerűeket, mert a regisztrációt is a hengerek száma után kell fizetni itt. Olcsóbb a 4 hengeres után fizetni, mint a 6 vagy 8 hengeres országúti církálók után. Fénykorában a legnépszerűbb terepjáró a Toyota Land Cruiser volt itt jópár éve. Hatalmas, kényelmes, erős és szép kocsi. Azt hogy takarékos, semmiképp nem süthetjük rá, hiszen a 25-30 litert beszipkázza a városban. Egy kurva TANK! Rengeteg eladó lett, tele van vele az újság és még az áruk is hirtelen nagyon olcsó lett. De a kocsikról ennyit.

A jóléti társadalom egyben "nemtörődöm semmivel" társadalom is a szememben. És mennyien sütögetik a szalonnájukat ebben a mértéktelen költekezésben. Van pár példám, teljesen konkrét tényekkel és adatokkal, bárki utánanézhet. Mint mondtam az ozzy, ha valamire szüksége van, bemegy a boltba és megveszi. De ha nincs szüksége semmire, akkor is elmegy vásárolni szabadidejében és a bevásárlókocsit akkor is televeszi. Meglát valamit és megveszi, ha nincs rá semmi szüksége, akkor is. Hogy milyen nyereségi rátával dolgoznak a shopping centerek és multik az elképesztő.

Sokat vásárolok az interneten, az Ebay-on. Évek óta teszem ezt, teljes megelégedéssel és biztonságban. Csak azt keresek, ami szükséges. Vettem egy 2 GB-os pendrive-ot, persze China-ból. Postával együtt 22$ került. Pont ugyanez a termék a legnevesebb multi műszaki boltban 89$. Szükségem volt micro sd kártyára, Olympus fényképezőmbe. Gyorsan kellett volna, bementem a boltba, hogy veszek. Nem vettem, mert 92$ -t szerettek volna kapni cserébe. Mindez az Ebay-on 18$ volt. Az autómhoz kellett egy vízhőfok jeladó gomba. Picike réz alkatrész, a neten 18$ az ára, az autós boltban ugyanezért 182$ kértek volna el! TÍZSZERES ÁRAT! Ez volt a legdurvább. De nem példálózok tovább, higyjétek el, hogy rengeteg példát tudnék sorolni.

Az ausztrál nem vásárol a neten, sőt még tv riport is volt róla, konkrétam az Ebay-ről, hogy semmiképp ne vegyetek ott semmit, mert mindenkit becsapnak! Mondják ezt az esti hiradóban, amit lát az egész ország. Ugye?! Nem a boltokban csapnak be, hanem a net-en! FUNNY :)

De még mindezeket is tegyük félre. Ha szolgáltatást kell igénybe vennünk, pl. autószerelőhöz "kell" elvinni az autót, készüljünk csak fel sok-sok dollárral, hiszen éppen annyit fog számlázni, amennyi belefér. Feltételezhető hogy fele dolgot meg sem csinálja, vagy megcsinálja, de olcsóbb anyagokkal. Számolni azt meg teli árban fog. Itt úgysem érdekel senkit a mechanikus munkadíja, meg nem is értenek az autókhoz az emberek, tisztelet a kivételnek.

Gumiszerelőnél járva szintén bőven fog majd a ceruza. Egyszer csak kíváncsiságból megálltam egy műhelynél, megkérdeztem hogy mennyiért cserélnék fel a kerekeket, az első kettőt hátra, azokat pedig előre. Tudjátok az egyenletes kopás miatt. Kb 10 perces munka lett volna, nekik minden szerszámuk ott van kéznél. 35 dollárt szeretett volna kapni az úriember, de nem most, mert bizik mára teljesen. Nos, otthon szépen egyenként megemelgettem a kocsi négy sarkát és átcserélgettem én a kerekeket. Beletelt fél órámba, kis testmozgás volt, jól is esett!

Az egyik legdrágább szolgáltatás az állatorvos (VET). Ha házikedvenced megbetegszik és dokihoz kell vinned, előtte gyűjtsél!! Sokat! Ő aztán végképp annyit kér el vizsgálatokért és kezelésért, amennyit csak kedve tartja. A leggazdagabbak az állatorvosok és a fogorvosok! Emberi orvosok az más kategória, mert ott ugye rendelkezel biztosítással, és bizonyos százalékot visszatérít a biztosító. Fogorvosra csak akkor érvényes a biztosításod ha kötsz kiegészítő biztosítást. Ugyanez vonatkozik a szemészetre is, oda is kell külön biztosítást csinálnod, hogy kapj vissza pénzt.

Szintén merénylet a pénztárcád ellen ha ügyvédhez kell menned. Persze oda senki nem megy szivesen, de ha kell, akkor mész. Csupán csak az, hogy meghallgasson a ügyvéd belekerül neked legalább óránként 150-200 dolcsiba. És még csak utána jön az ügyed kezelése :(

Súlyos csapást képes mérni anyagi helyzetedre az ingatlan ügynök is (Real Estate) ha nem vagy elővigyázatos és körültekintő. Mivel kevesen rendelkezünk saját házzal, így bérlünk, rentelünk.
Ezt itt csak rajtuk keresztül lehet megoldani, ők adják ki a lakásokat és mikor elköltözöl ők is veszik tőled vissza. Ahhoz hogy bérelj, kauciót (bondot) kell letétbe helyezned náluk, ez álltalában 4 heti bérleti díj, nem kis összeg. Jól nézd meg ezt a pénzt mikor odaadod nekik, mert nem valószínű, hogy egyben látod ujra! A tulajdonost nem látod soha sem. Ő sem kiváncsi rád, Te se akard tudni hogy ki ő, meg sem mondják jóesetben az ügynökök, még ha kérdezed se. Ha bajod van a lakással amit bérelsz, velük kell intézned mindent. A lakás kibérlésekor roppant előzékenyek és kedvesek. A törvény szerint neked mindenképp meg "kell" nézned a lakást mielőtt kiadják neked. Ez itt QLD-ben törvény, csak akkor tudsz kivenni bármit is ha itt vagy és vele együtt végigjárod a lakást. Ekkor minden nagyon szép és jó a házban. Miután összeszedted a szükséges papirokat amiket kérnek (nem egyszerű) és megkapod a kulcsot, kapsz vele együtt egy kitölthető listát, amiben leírhatod hogy saját belátásod szerint hogy vetted át a lakást. Ezt a papírt 2-3 napon belül vissza kell vinned nekik, de jó ha már akkor ott fénymásolsz magadnak is egy példányt, legyen meg akkor amikor leadod a rentet. Az ő példányuk ugyanis feltűnő módon el szokott tünni. Ha túl sok hibát sorolsz fel átvételkor a házban, ujra kijönnek és veled együtt átnézik. Nos, mikor kiköltözni szándékozol jelezd a szándékod legalább 2 héttel előre, de ez benne is van a szerződésedben. Leadáskor aztán szintén randi van a házban. Neked teljesen tisztán és persze hibátlanul kell a lakást leadnod. Ha van benn szőnyeg, azt számlaképes takarítóval ki kell tisztíttatnod, és már rá sem mehetsz a tiszta szőnyegre. Számíts rá, hogy az ügynök a legmesszemenőbb alapossággal fogja átnézni a lakás minden apró zugát, a legapróbb hibát vagy piszkot rögtön megtalálja és azonnal méteres listát készít. Miután majd átrágta magát széltébe-hosszába, elmondja, hogy miért is nem fogod visszakapni a bondodat, mert ezt és ezt és ezt levonja belölle. Örülj ha egyáltalán visszakapsz valamennyit!

De rutinos bérlők már erre is kitalálták a megoldást, tőlük ugyan nem tud levonni semmit, mert mire eljön a kiköltözés napja, már nincs bent bond. Az utolsó hónapban ugyanis nem fizetnek egy fillér albérleti díjat sem, így pont lenullázódik a pénz, mire eljön a költözés napja. Az ingatlanosnak nincs miből visszatartani pénzt. Ilyen világ ez :)

Hogy ne csak kellemetlen dolgokról írjak! Élelmes magyar feltalálja magát, szinte mindent megold, lehetőségei szerint, hiszen így lettünk nevelve. De nem a "lop-csal-hazudik" jelzőre gondolok itt, mert ha lopsz-elkapnak, ha csalsz-lebuksz és ha hazudsz-rájönnek, és mehetsz ügyvédhez, de annak már tudod az árait. Országos szinten virul a használt cikk kereskedelem, újságokban, kitűzőtáblákon, piacokon, vásárokon és persze garázsbazárokon. Így aztán ha veszed a fáradságot és végigböngészed ezeket a helyeket, a siker nem marad el. És ne feledd, még ott az internet is.

Ez a bejegyzés az itt élőknek nem sok újdonságot fed fel, talán a leendő bevándorlóknak lehet érdekes. Azért írtam le tulajdonképpen, hogy senki ne higgye azt, hogy akkor mikor eljön otthonról ebbe az országba, egycsapásra minden gondja megszűnik és kánonán kezdődik. Itt is majd szépen előjön minden, csak másképp! Nem kell a szavaimat kézpénznek venni, én csak a saját szemszögemből írtam le mindezeket, bizonyára van aki teljesen máshogy éli meg a dolgokat és más a véleménye mindezekről.

Kellemes nyarat mindenkinek :)