2/16/2010

WiDi – vezetéknélküli képátvitel laptopról TV-re


Nincs már messze a teljesen vezeték nélküli otthon, igaz az audiofilek még mindig a rézkábelre esküsznek. A vezeték nélküli adatátvitel fejlődésével a kábel nélküli videóátvitel területén történtek a legnagyobb előrelépések. Az Intel legújabb a CES2010-en bemutatott fejlesztése a Wireless Display Technology, röviden Wi-Di hamarosan minden laptopban olyan szériatartozék lehet, mint most a Wi-Fi vagy egy USB port.


A Wi-Di két egységből áll. Az adó a laptopba kerül integrálásra, míg a kis router méretű dobozt, azaz a Netgear Push2TV adapterét a TV HDMI bemenetére kell csatlakoztatni. Ezután a fotelben ülve vagy a másik szobából bármilyen tartalmat, játékot, filmet vezeték nélkül megjeleníthetünk a nappali falára akasztott TV-n, akkor is ha az alapból egyébként nem támogatja a vezetéknélküli átvitelt. Egy HDMI bementre azonban így is szükségünk lesz.


A CES-es bemutatott újdonságok általában elég lassan, hosszú hónapok vagy akár évek múlva kerülnek csak tömeggyártásba. Nem így a Wi-Di, mely a kiállítást követő második héten egyszerre három gyártó három Core i5 procis laptopjában elérhető. Legolcsóbb a Toshiba Satellite E205-ös ($899 - 169 000,- Ft) , utána a DELL Inspiron 15z ($999 - 189 000,- Ft), illetve a Sony VAIO S sorozat ($1049 - 199 900,- Ft). Mindegyik gép combos procival 4GB memóriával 500 GB winyóval.