1/05/2008

….. új év, új blog, illetve folytatás :-)

Kis szünet volt, de mivel elég sokan megkerestek azzal a kéréssel, hogy folytassam, hát legyen.

Eddig is szívesen írtam le a körülöttem lévő világot és gondolataimat és meg kell állapítsam, hogy sok embernek okoztak kellemes perceket. Nem szívesen fosztom meg a kedves olvasóimat attól az élménytől, hogy legalább gondolatban utazhasson ebbe a csodálatos világba, kikapcsolva a mindennapok problémáit és terheit az agyában, legalább pár percre. Ha már személyesen nem láthatod ezt a földrészt és életformát, így legalább ízelítőt kaphatsz az „újkori emigrációs generáció” élményeiből. Nos lássunk hozzá !

2008 január ……….. A CIKLON !!

A trópusi ciklon több száz kilométer átmérőjű felhőörvény. Ciklonálisan, vagyis az északi féltekén az óramutató járásával ellentétes, a délin vele egyező irányban forog. A Ráktérítő és a Baktérítő közötti területen, azaz a trópuson, pontosan a 10. és a 20. szélességi kör között keletkezik. Az örvénylés irányát nem számítva semmiben sem hasonlít a hazánkban is előforduló mérsékelt övi ciklonokhoz. A Csendes-óceán térségében tájfunnak, a Karib-tenger térségében hurrikánnak hívják.

Ez a hivatalos leírás róla. Nálunk két hete lehet már talán, hogy megváltoztatta a mindennapos kellemes, napfényes és nyugodt életünket. No nem kell drasztikus dologra gondolni, hiszen a jelenléte legfőképp az esővel jellemezhető, de kíséri nagy szél is, igazi fekete felhő és pillanatok alatt változó időjárás. Egyik pillanatban süt a nap, de 20 másodperc múlva már bőrig is ázol, hiszen a trópusi eső nem olyan, mint otthon. Nagyon ritkán van ennyire sűrű, áztató eső Európában. Mindemellett persze 25-30 fok van és 100%-os a páratartalom. Nem is szárad meg semmilyen kiterített ruha. Mostmár értem azt, hogy miért is szériatartozék a házakban a szárítógép :-) Eddig nem tudtam, gondolkodtam is hogy minek ide ez a gép, hiszen meleg van mindig, sőt süt a nap is, ha kiteregetsz, pillanatok alatt megszárad minden. De nem most! Nos, ezért a gép.

Az eső, mert érdemel pár sort, persze meleg. Igazán kellemes, ami otthon szintén nagyon ritka. Ha kiállsz rá, félredobva a „jaj megázok” félelmedet, igazi kellemes élményben lesz részed. Mint egy jó zuhany, bár nem annyira erős. Mint bársonyos simogató kéz, úgy mossa le a bőrödet, behatolva mindenhová, át mindenen, be egészen a bőrödig. Csodálatosan tiszta is itt minden most, bár máskor sem jellemezhetném a környéket piszkosnak. Pár perc alatt ha zuhog, akkor igencsak hatalmas mennyiségű víztömeg hömpölyög. A csatornarendszer valami fantasztikusan jól megtervezett és rendbenntartott dolog itt. Elnyel mindent, hatalmas víznyelői vannak, 10x akkorák a lefolyók, mint otthon szokás. Nincs vízátfolyás, vagy hatalmas tócsa, amire a kocsid felúszhat. Mindenhonnan eltűnik a víz szinte azonnal, majd ha kisüt a nap, pár perc és száraz minden, nyoma sincs az esőnek. És ez a körforgás van második hete már. Akiknek benti munkájuk van, nem igazán zavarja őket, de aki kint dolgozna, na az csak nézi az eget. Illetve nem aggódik itt azért senki sem annyira, hiszen pihenni is kell. Ha számba vesszük pl. az építőipart, itt ugye a 365 napból szinte minden nap lehet kint dolgozni, nincs fagyszünet, mert nem ismerik ezt a fogalmat. Tehát aki akar dolgozni, az aktívan teheti egész évben. Kivéve ezt a ciklonos időszakot. Tehát pihenő van :-)

Üröm az örömben, hogy éppen év végére időzített a természet, így sajnos az év végi napok és az új év első napjai óceáni fürdés mentesek lettek. A beach ugyanis le van zárva!!! Az, hogy a szél néhol 100km-es, még tetőzte a 12-15 méteres hullámzás is, és persze ameddig a szem ellátott teljesen fekete volt az ég alja. Ez amennyire félelmetes volt, épp annyira szép! Alföldi gyerek ilyet még nem látott, így hát vitte a kis kameráját és kattogtatott, mert neki minden új volt :-)

A természet úgy játszott az elemeivel, hogy mi partra kimerészkedő, bámészkodó emberek, csak morzsák voltunk neki. Nagyobb széllökésnél szinte 45 fokosan neki kellett dőlni a szélnek, hogy ne borulj fel. A homokot pedig olyan erővel fújta a csupasz lábadnak a szél, mintha ezer tűvel szurkálták volna, teljes akupunktúrás kezelésnek vehetted a pár perces bámészkodást, mert tovább nem lehet ott maradni. Megfelelő szó a „félelmetes” a látványra. Mindezek ellenére szinte a fél város kitódult nézelődni, többen voltak mint egy igazi meleg nyári délutánon, mert ilyen itt nem volt 30 éve.

Volt is látványosság, ugyanis persze ozzy módra nem vette mindenki komolyan a tiltást, voltak cowboy-ok is. Szemem előtt történt, hogy ketten egy jetskyvel a hatalmas hullámok közt szórakoztak, élvezték a méretek adta gyönyört. Néha látszódtak ugyan csak, mert hullámvölgybe érve 10-15 mp-ig nem is látszottak. Aztán egyszer csak elveszthették az egyensúlyt és zsupsz – felborultak…..ott bent a parttól legalább 100 méterre. Az óceán tette a dolgát, a két férfit megdolgozta rendesen. Egy szerencséjük volt csupán, aminek az életüket köszönhették, a mentőmellény. A jetskyt aránylag hamar kidobta a partra a víz, persze közben ezerszer bukfencet dobva. A két ember küzdött, próbált kifelé haladni, kevés sikerrel. Közben, mivelhogy népes nézősereg volt, valaki hívhatta a lifeguardos embereket (életmentőket), akik jöttek is a terepjárójukkal, majd lassan kikászálódva karba tett kézzel szemlélték, hogy miképp küzdenek az életükért a bajban lévő emberek. Esélyük arra, hogy segítsenek nem volt a hullámok mérete miatt. Jármű nem volt alkalmas a bemenetelre, de egyébként látszott, hogy nem lesz nagy gond, ugyanis a két ember közeledett szépen a part felé. Kb. 20 perc küzdelem után az első ki is ért, akit aztán a két életmentő hangos tapssal köszöntött. A másik 10 perc múlva követte, gyengébb fizikumú volt. „Cowboys” ..ez volt a jelzője a két bátor fickónak a lifeguardosok részéről.

Felkocsikáztunk magasabb környékre is, fel a hegyek közé, hogy lássuk mit művel ott ennyi eső. A növények ha tudnának ujjongani biztos megtennék, annyira jól érzik magukat. Magyarosan szólva harapni lehet a természetet és a zöldet. Az egyébként békésen csordogáló, nyugodt kis patakocskák most kiléptek medrükből, feljebb csak kevésbé, de ahogy haladtunk lefelé, már haragos arcukat is megmutatták, pláne mikor a kis híd alatt kellett volna átfolyni, bizony átcsapott a víz a hídon :-(


Napok multával aztán lassan elvonul a ciklon, ma már komoly napsütés is volt, de igazán izzadni most kezdtünk csak, ugyanis a páratartalom 100%-os, a levegő nem mozdul, és 25-28 fok van (este is). A bőröd gyöngyözik, hűsítő szellő nincs. Némán tűröd és arra gondolsz, hogy most otthon –10 fok van, na akkor inkább ez :-) Felfrissítésként a ventilátor szolgál.

Hát így indult ez az év, a természet adott nekünk ajándékba egy érdekes jelenséget, amiben még eddig nem volt részünk. Mint minden mást itt a trópusi éghajlat alatt, ezt is megízleltük. Nagyon érdekes volt, köszönet érte az égieknek :-)


Minden kedves olvasómnak kívánok boldog új évet és lehetőségekhez mérten sikereket 2008–ban!