3/17/2007

Ha nem viszed el 20$ - ért akkor én viszem el - mondta nekem ízes magyarsággal egy apám korabéli férfi egy garázsbazáron. Egy hűtőről volt szó. Na de menjünk a dolgok elejére.
Az Ausztrálok iszonyatosan érdekes emberek, eligazodni vagy kiismerni nem lehet őket. Mi magyarok sohasem leszünk ilyenek.


Hétvégi programok egyike a "Garage Sales" - garázsbazár. Otthon nem igazán dívik ez a fajta kereskedelmi tevékenység. Itt a jólét okozhatja és a meleg, amitől itt mindenki rettentően képes lelassulni és kényelmesen élni. Életük során az itteni emberek is, mint más egyéb helyen élők, rengeteg lomot összeszednek. Idővel aztán kezd teher lenni a sok cucc, ide-oda pakolással még egy darabig látszólag kezelhető a helyzet, de a végleges megoldás a bazár, különben már nem lehet közlekedni a lakásban. Persze olyanok is van, akik költöznek ide - oda Ausztráliában, de a sok kacatot nem viszik ám, majd vesznek ott másikat. Szóval szombat reggel, irány az újságos és a szombati lapot megvenni. Weekend Buletin, ez a neve. Sok érdekes dolog van benne, iszonyat vastag. A sok hír közt szépen abc sorrendbe szedve ott sorakoznak a garage sales-ek.


Szisztematikusan átnézve régebben a hozzánk közelebbi kerületekbe jártunk, hogy ne autózzunk sokat. De nem jó szisztéma ! Ki kell ismerni a dolgokat, ugyanis ha olyan kerületbe mész ahol a "gazdagabbak" laknak, azoknak sokkal jobbak a "lomjaik" és még talán gálánsabbak is, mint a kevésbé tehetős suburbökben. Szóval GPS navigációban útvonal megtervezve, kevéske $ a zsebbe, ital, szemüveg és üres csomagtér szükségeltetik. Már szombat reggel 7- től nyitnak a házak, illetve garázsok, de az Ausztrál nagyon lusta, csak 9 körül kezd pezsegni az élet. Sietnünk így hát nem kell, korán sem jó oda menni, hiszen ha elsők közt vagy akkor még stabilak az árak, nem engednek túl sokat.
Leszögezendő, hogy az itteni embereknek ez a fajta "buli" nem kimondottan a pénzről szól, á dehogy. Minden kacatot fillérekért adnak oda, a bolti ártól 50-80% -al olcsóbban, sokszor egészen nevetséges áron. Ez nekik a lomtalanítás egyik formája. Kidobni sajnálja, eladni rendes áron nem lehet, így marad ez. Jó kis időtöltés, hiszen csomó ember jön-megy, jókat lehet beszélgetni, közben kávézni, ülni a hűvösben, kutya az ölben. Mindenki hoz valami érdekes hírt, kis $ is gyűlik és legfőképpen felszabadul a hely, mert elhordják a lomot. Félelmetes mennyiségű, megvásárláskor rettentően értékesnek tűnő dolog kerül itt terítékre, sok esetben telesen új dolgok, még bontatlanul és fillérekért. Eladó happy, vevő még inkább, hiszen megvette azt a dolgot, amit aztán idő múlásával majd ő fog pakolni a garázsban ide - oda, majd végül ő nyit garázsajtót és eladja. Szép kis körforgás, olyan mint az esővíz, amely leesik a földre a felhőből, a napocska felmelegíti a földet, a víz elpárolog, vissza a légkörbe és ott felhőként újra kicsapódik, majd ismét leesik a földre. Természetes körforgás ez. A hűtő ebben az országban nagy tiszteletnek örvendő konyhai felszerelés a meleg miatt. Mindent hűtened kell, még a zöldséget - gyümölcsöt is, mert nagyon meleg van és hamar megromlik minden. Nem úgy mint otthon, a kamrában elállnak ezek a dolgok. Itt felejtsd el. Szóval van rendes konyhai hűtőnk, vettem igencsak olcsón, használtan, talán 260$ volt. De kinőttük, nem fértünk benne. Nosza keressünk az Ebay-en (www.ebay.com.au) valami olcsó pénzért, nem is kell ekkora, mint a konyhai, majd betesszük a garázsba. 120$ alatt nem találtam. Majd a garázsokba. Vagy a 6-7-ik helyen jártunk mikor egy jó hűvös garázs legtávolabbi sarkában találtam rá, be is volt dugva, hűségesen tette a dolgát, hűtött ahogy bírt. Jó hideg volt benne, bár üres volt. Kopottas ajtócskáján egy kis öntapadós cetlin díszelgett az egykori gazdája által felbecsült $ béli értéke. 20$, ez volt filccel ráfirkálva. ÓÓÓÓ! Megvizsgáltam elöl-hátul-alul-felül-belül, semmi baja, csak nem fiatal már. Megvesszük. Jó, de hogyan vigyük haza, személykocsiba nem fér, igaz nagy kombi autó. Megegyezünk hogy elvisszük, kimentem az udvarra, hogy felhívom Stewe-et, akinek platós kocsija van, hátha ráér. Beszélek magyarul pár mondatot, de nem jó a kocsija, kilyukadt a hűtő. Beszéd befejeztével a mellettem álló férfi nekemszegezte a következő mondatot: - Ha nem viszed el 20$-ért akkor én viszem el . De elviszem, de hogyan? - Ó, fektesd le simán, csak kicsit lejtsen az alja felé, majd hazaérve fél napig ne dugd be, hogy az olaj leüljön a csövek aljára. Hát köszönöm a jó tanácsot. Már nem csodálkozok itt a magyar beszéden, de erről írtam már. Hazavittük és azóta is tökéletesen működik. A Garage Sales-ek mindenképpen sok $-t hagynak a családi kasszában, persze mindezt csak akkor, ha nem ragaszkodsz új dolgokhoz kizárólag. De hát gondolj bele, előbb-utóbb Te is majd csak pakolsz mert ellep a lom :-))))))) Szép napot!