9/19/2008


MELLÉFOGTAM !




....bár inkább a tudatlanságom áldozatává lettem, de nem csak én.
...
De menjünk csak sorba. Keményen beköszöntött a tavasz, és az évszakkal együtt felpörgött a körülöttünk lévő élettér is. Mivelhogy télen érkeztünk ide, 4 hónapja, nem is igazán tudtunk viszonyítani, hogy milyen a többi évszak. Nekünk a tél is csodás volt, a maga nyugalmával és roppant kellemes időjárásával. Életem első tele volt, amikor is egy percet sem fáztam, fűteni tényleg nem kellett, de még a hálószoba ajtót és ablakot sem becsukni, éjjelre sem. Úgy gondoltam, hogy ha vége a télnek, és jön a tavasz, túl sok minden nem fog itt változni, csak kezd melegebb lenni és kész. Hát nem teljesen így lett.

Tegnap a Local News esti híreiben felhívták a lakosság figyelmét, hogy beköszöntött a meleg idő, mostmár éjjelre sem hűl vissza a levegő, sem a tenger vize. Sőt, melegszik minden. Ebből a tényből kifolyólag a meleg vizű kisebb öblök vizében már fel is tűnhetnek a Jellyfish-ek, melyek érintése mérgező lehet, sőt ha belegabalyodsz, akár bele is halhatsz. Szóval ha fürdesz, akkor legyél nagyon elővigyázatos, nézz szét magad körül. Továbbiakban előfordulhatnak mostmár a beach-on krokodilok is, mivelhogy hamarosan kezdenek párt keresni maguknak. Ugyanez a figyelmeztetés vonatkozik a kígyókra is, a házad körül, a kertedben megjelenhetnek, úgyhogy a lakás ajtót soha ne hagyd nyitva, mert simán bemennek a hüllők. Sötétedés után pedig lámpázzál, és nézd meg hová lépsz! A beach-on mostmár jelen lesznek az életmentők, és ki fogják tenni a védőhálókat, amelyekben kicsit biztonságosabban fürödhetsz, ha mégis a tengert választod.

Ezek az életbenmaradás szabályai! De persze vannak ettől kellemesebb dolgok is, és mint minden újdonság ezen a földön, ez is tanulságos. Felélénkült az eddig sem unalmas kerti élet. Teljesen uj madarak tűntek fel a fákon, uj hangokat hallatva. Az eddig ismertek is teljesen felpörögtek, hirtelen annyi munkájuk lett a fészekrakás miatt, hogy alig van idő a pihenésre és fürdőzésre. Minden madár sokkal hangosabb lett, állandó munkájuk lett a kis gallyak és száraz levélkék begyűjtése. Sok helyen a fák rejtekében feltűnnek az új fészkek, van aki teljesen elrejti, csak hosszas keresgélés után látható, van olyan aki felteszi egy kiszáradt fa legtetejére, nagyon magasra, és van olyan is aki karnyujtásnyira a földtől, egy kis bokorba fészkel. Egy szó mint száz, rettentően elfoglalt lett mindenki, és ettől az udvarunk olyanná vált, mintha egy madárházban laknánk. Legfőképp a madárdaloktól van ez a filing, de az állandó forgalom is jópofa.





Vannak ám olyan élőlények is, akik nem repülnek, hanem a földön élve mutatkoznak, főleg éjjel. Eddig még igazából nem is nagyon találkoztunk velük. Én elsőre sima és egyszerű békáknak neveztem őket, hiszen számomra az ég világon semmi különbség nincs kinézetre a normál varangyosoktól. De a szomszéd Peter kijavított, illetve kedvesen felvilágosított, hogy rosszul gondolom.Ezek ugyanis nem békák, hiszen fölfelé nem is tudnak ugran, csak előrefelé. Direkt betelepített hüllőkről van itt szó, melyeket a cukornádban élő kártevők elpusztítására honosítottak meg ezen a földön, aztán már annyira elszaporodtak, hogy a házak közé is beköltöztek. Bőrük teljesen mérgező, bármely állat megenné, el is pusztulna. Ők pedig mindent felfalnak a környezetükbe, persze bogarakra, lárvákra és ízeltlábúakra gondolok. Egyébként teljesen ártalmatlanok, csak éjjel mászkálnak, és csendben is vannak.

A történet úgy kezdődött, hogy esténként egy teljesen új hang vált rendszeressé, mintha valaki egy kis csattogó motort járatna, valamelyik szomszédba. 1-2 napig fel sem tűnt, de aztán erősödött a hang. Egy erős lámpával kimentem, hogy megkeressem a hang forrását. A kert túlsó végében van egy nagyobb kikövezett plac, asztalnak és széknek, de teljesen üres most. Hát ott ült a béka(én annak hívom és kész) a placc közepén, pofája felfújva, és ő adta az érdekes hangot. Bár közeledtemre és a fényre elhallgatott, de nem nagyon félt, el se ment. Egészen közelről szemügyre vehettem. Kicsit szétnézve aztán észrevettem, hogy nincs egyedül, hanem egy kisebb testű béka is van a placc túlsó végén. Na, akkor te lennél a leányzó? És akkor itt most nagy udvarlás kellős közepébe csöppentem éppen. Sorry!


El is hátráltam onnan, nehogy miattam ne jöjjön létre a frigy. Legalább kinyomoztam a hang eredetét. Másnapra aztán egymáséi lettek, a szomszéd medencéjét szemelték ki hitvesi ágynak, boldogan és mámorosan úszkáltak összeragadva órákon keresztül. De ez már két hete volt. A történet most máshol folytatódik. Tavasz lévén felbuzdultunk és vettünk paradicsom és paprika palántot, hiszen mindenki azt mondta, hogy itt ezek a konyhakerti növények ontják magukról a termést. Szépen el is ültettem őket, gondosan előkészítve a talajt a számukra. Meg is fakadtak, szépen erősödni kezdett minden növény. Barátunk itt jártakor szóba jött a paradicsom, ő azt mondta, hogy neki sose sikerült termésre bírni, mert valami bogarak állandóan lezabálták a leveleket is és a termést is. Szerinte talán kokrocs (csótány) volt.


Egy jó hete aztán arra lettem figyelmes, hogy kezdenek eltűnni levelek a paradicsomról, és lehullva találtam még kis, zöld termést is, aminek ki volt rágva a zöld húsa is. A francba ! Na majd én kiderítem ki a tettes, hiszen rá tudok nézni napközbe is, de világosban senki nem járt arra. Akkor majd éjjel vizslatok! Így is volt, esténként egészen későig kinéztem egy lámpával, hogy jár-e ott valaki. Egy kései alkalommal aztán látom ám, hogy ott ül az egyik tőnél egy béka, szépen lelapulva próbál beleolvadni a környezetbe. Hát kicsit morcos lettem. Hogy kifejezzem nemtetszésemet, egy kis bottal óvatosan fejbe kólintottam őt, hogy távozzon. Sebesen el is ugrott, de gondoltam, hogy visszajön. Később kinézve látom, hogy ujra ott van, de ez most egy másik. Nem rágott ő semmit, nem akart felmászni sem, csak ott lapult a földön. Újra fejbekólintás következett, mire lelépett a barátja után. De nem néztem széjjel alaposabban, pedig jó lett volna.



Napközben aztán 2-3 szor meglocsolom új növénykéinket, és látom ám, hogy lent a tőnél, ahol éppen a béka üldögélt, egy kis lyuk van a földbe, lefelé. Olyan mint amilyet a tücskök csinálnak otthon. Mi a fene.......? Valami bogár lakik itt, de mit tehetnék vele, meg mindek is. Én szentül meg voltam győződve arról, hogy a kártevőm a béka. Most utólag tudom, hogy a bogár a paradicsomom ellensége. Napokon keresztül, esténként a békákon vertem el a port, a kis karóval, persze nem durván, csak inkább noszogatóan. Pedig ők éppen azért ültek oda, épp a lyuk fölé, hogy ha jön a bogár lakmározni, azt ők szépen befalják. Így tehát én épp azt vertem el aki pont a barátom lett volna ebben az ügyben. Bevallom, melléfogtam.
Védekezési manőverként beszórtam a lyukba egy pici rovarirtót, hátha az segít. Most pár napja nem látok sem lyukat, sem békát a tövek körül :)))))



A napokban jöttem rá arra is hogy a kertünkben lévő medence, az tulajdonképpen "élménymedence" ! Eddig csak bosszantott a körülötte lévő és még fölé is hajló ágú fák, lehulló levelei, mert takarítanom kell a vizet minden nap. Pár napja kint bóklászok, és odahív a hátsó szomszéd, és kedvesen megkérdezi, hogy tudom -e azt, hogy azok a fák amik a víz fölé hajlanak, és fullig vannak virággal, az mind MANGÓ fa, és rengeteg termése lesz november-december környékén. De itt a kertem legvégében is ajánlja, hogy takarítsam össze a földről a leveleket és gallyakat, mert a nála lévő tizen éves fa ágai jócskán átnyúlnak, szinte a fele, és arról is több tízen kiló mangó várható, de akár még mázsa is lehet. Jajj istenkém, én ezeket a dolgokat nem is tudtam. Nagyon megörültem a hírnek, össze is szedtem minden kerti szemetet onnan. Végre megtudtam, hogy milyen is a mangó fa, nem gondoltam volna hogy a kertünkben is az van. Mostmár tudom és járkálva mindenfelé a városban látom, hogy rengeteg közterületen lévő mangó fa van, telis tele virággal, de olyan is van, amelyen már rengeteg kis mangó van. Biztos ez másabb fajta mint a nállunk lévő.

Visszatérve a medencénk megnevezésére, átkeresztelve tahát élménymedencének azért lett, mert mekkora élmény lesz ha a nyár közepén békés fürdőzés közepette egy érett mangó esik a fejedre :-))) Sose gondoltam volna, hogy ilyesmiről is fogok írni, de tényleg! A csodálatos ébredező és kivirágzó természet igazi pompás látvány, hiszen életem során még sose voltam tavasszal egy trópusi helyen. A Jacaranda fa is szerte a városban elképesztően hatalmas lilás fürtjeit tárja szemünk elé. Kihagyhatalan a frangipani fa sárga és lilás virága, melynek illata egyszerűen leírhatatlan. Ezt érezni kell, meg sem próbálom jellemezni, vagy mégis.........
Ebben az illatban benne van minden olyan harmónia, amellyel ha a tüdődet teleszívod, egyszerűen vidám lesz a lelked. Oly elbűvölően keveredik a citrom illat, a meleg vöröses ausztrál föld békéjével, nyugalmával, az eddig általad ismert leg kellemesebb illatok kivonatával és keverékével. Azt gondolog mikor orrod bedugod fenségesen pompázó szirmai közé, hogy soha többé már mást nem is akarsz érezni a hátralévő életed során. Elfeledsz minden bajt és bánatot, nem gondolsz már semmi olyanra, ami kedved szegné, hiszen a bódulat, amit -e kis virág okoz, teljesen átjárja minden porcikádat. Mint egy gyorsan ható intravénás nyugtató. Pár szippantás után már a lábod kisujjában is bizsergés van tőlle, szinte elbódít és lebénít. Derengő émelygésed gyöngéd imbolygássá válik, de ha ekkor kicsit eltávolodsz orroddal szirmai közül, azonnal érzed, hogy vissza kell térned ebbe a pompás illatországba. Kínok kínja elszakadni tőlle, szinte égeti a légutaidat a hagyományos levegő, azonnal jelentkezik az elvonási tünet, amely belülről dörömböl, hogy MÉG AKAROM!! Azt hiszem, hogy ennek a virágnak kijár a jelző, hogy az "ILLATOK KIRÁLYA". Azt is feltételzhetjük róla, hogy bóditó hatásával akár még gyógyítani s lehetne, hiszen minden adottsága megvan hozzá, teljesen egyedien hat a szervezetre.

Szépséges virágok tömkelege mindenfelé, feléről sem tudunk semmit, de így is nagyon kellemessé teszik -e környezetet. Nem is akarok már máshol élni !
A nap mostmár annyira jó melegen süti a földet, hogyha kövekkel burkolt helyre lépsz mezítláb, akkor bizony nagyon megégeti a csupasz talpadat. Ha a kerti slagod csak úgy ki van téve az udvari pázsitra, a napra, nos ez esetben ha megnyitod a vizet, a forró víz ami először jön még a csőből, az képes leégetni a bőrödet. Saját tapasztalatom :( Ha nagyobb fazékban főzöl esetleg több napra előre egy jó levest, vagy pörköltet, és miután elkészült, bizony legjobb esetben 6-8 óra múlva fogod tudni betenni a hűtődbe, mert egyszerűen nem hűl el. Ha estére lett kész, akkor majd csak másnap délelőtt lesz kéz meleg. Itt tényleg elmondható, hogy "minden" jó meleg. Te magad is annyira átmelegszel, egészen a csontjaidig, ízületeidig. Bizton állíthatom, hogy a teremtő jókedvében hozta létre ezt a helyet.

Örömmel írtam le ezt a kis történetet, hiszen körülöttem is minden jókedvű és boldog. Kivéve talán a békát, mikor fejbe kólintottam párszor, és ő nem értette. Bye :-)