2/22/2007

FOGORVOS ! Hogy jó élmény-e vagy rossz nem is tudom, minden esetre tanulságos. Előrelátő ember lévén még otthon rendbe tetettem a fogaimat, alaposan, régi töméseket porcelánra cseréltettem, minden lyukat betömettem szépen mert tudtam, hogy a f.orvosi ellátás itt elég drága. Több év múlva, mire hazajutunk, addig kibirja, gondoltam én. Még igencsak drága elektromos fogkefét is vettünk, a fogorvosom tanácsára, ami többfelé forog-rezeg és Elmex fogkrémet használunk, mert az védőréteget is képez a fogakon. Egy hete este a csodafogkefe sikeresen kimosta az első fogam hátsó részéből a picike tömést. Nem látszott a lyuk, nem is volt nagy, talán jó gombostűfejnyi. A nyelvemmel érezhettem, és hát kitűnő táptalaj a szuvasodásnak egy tátongó gödör. NA akkor fogorvoshoz kell menni, nincs mese :-( Egy ismerős férje éppen jónevű a városban, még 10% kedvezményt is ígértek, mivelhogy a neje protezsált be. Telefonon bejelentkeztünk és a megadott időben (5 nap múlva) mentünk is reggel fél 8-ra. Szép és modern rendelő, kedves aszisztensek vártak és megjött időben a doki is. Papírok kitöltése után be a székbe, Erika segítségével elmodtam hogy mi a gond. Megnézte és 15 perc alatt meg is csinálta. Ezután tüzetesen átnézte az összes fogamat, lediktálva az asszisztensnek minden fogról az adatokat.
Felhívta a figyelmemet, hogy még 2 fogamat kellene betömni és a kis kamerájával le is fotózta és megmutatta a helyeket. Kérdezte hogy most akarom-e, mondtam majd egy másik alkalommal. Ellenben a fogkövek leszedéséhez szinte mindenképp ragaszkodott, amit végül is nem bántam meg, mert igencsak szépen letakarította mindet és még fel is polírozta. Kész vagyunk, lehet menni ki és a kinti kolléganőnél kell majd fizetni. Számítottam úgy 120 - 150 $ -ra maximum, de a végeredmény 280 $ lett. Az kemény magyar forintba átszámolva igencsak szép kis summa, közel 45 e Ft. A kapott számlából aztán kiderült hogy a tömés maga 125 $ volt, a teljes átvizsgálás 115 $ és a fogkő leszedés 40 $. Ez a végár már a 10% kedvezményt is tartalmazta. Így lebontva már nem is annyira vészes, ha pedig figyelembe vesszük az itteni átlag ember napi keresetét, hát akkor ez körülbelül egy napi átlagbérnek felel meg :-) Ó bárcsak én is ennyit keresnék egy nap, na de majd......

A lényeg, hogy azok, akik tervezik hogy ide jönnek tanulni, azok mindenképp vessék magukat alá még otthon egy igencsak alapos és kiadós fogorvosi vizsgálatnak, ne sajnálják rá a pénzt, mert ha itt kell, hát de olvastátok. Nos ez csak egy történet a sok közül, lesz még egyéb érdekes dolog a későbbiekben, már megfogalmazódott bennem a következő történet, csak le kellene gépelnem. Sziasztok......... :-)