4/12/2007



A nyuszi Toyota Hilux Surf -ot hozott …..

Előrebocsátom, hogy nem szenvedek feltűnési mániában, nem szeretek kitűnni és felhívni magamra a figyelmet. Nem az számít, hogy milyen autóban ülök - márka - méret. Inkább a megbízhatósága, a fogyasztása és felhasználhatósága dominál nálam.
Ittlétünk óta a 3-ik autót vesszük meg. Nem azért cserélgetem, mert nincs jobb dolgom és szórni akarom a nehezen megkeresett pénzt. Talán a mostani autónk a végleges arculat lesz. Megérkezésünkkor vettünk egy 1000 $-os kis Holdent. Aranyos kis kocsi volt, jó állapotú, kicsi motor, kevés fogyasztás. Akkor az volt a cél, hogy megszokjam a „balra tarts” forgalmat, ami hamar ment, pár nap és már mentem balról be a körforgalomba simán. Megtanultam vezetni itt ezen a kis autón, bejártuk vele a környéket, ismerkedtünk a szép Brisbane-nel, csodálatos suburb-ei vannak, érdemes körbeautózni :-) Pakolni bele túl sok cuccot nem lehetett, mikor pedig esett az eső bizony előfordult hogy beázott a csomagtér. De tökéletesen megfelelt nekünk, szerettük. Eladtuk egy kiérkező cseh párnak, tanuljon most meg a Pepa vezetni rajta. Nagyobb kocsit vettünk a Holden után, egy 626–os Mazda kombit, nem nagy motorral, (2,2 benzin) ami éppen 10 litert bírt meginni 100-on. Hét személyes autó volt, a csomagtérben is volt két ülés, ami felcsukható volt. Rettentően praktikus, nagy autó a Mazda, tele minden kényelmi szolgáltatással, „fullos” – mondanám otthon. Fiatalnak nem mondanám, 89-es talán, de rozsda itt nincs a kocsikon. Jó gazdája lehetett, mert minden működik rajta, sok km sincs benne, olajat sem fogyaszt. Kényelmes, gyors, praktikus autó, rettentő sok cuccot bele lehet pakolni, még tetőtartója is van. Költözéshez vagy túrázgatásokhoz ideális partner, nem is volt drága sem, 4500$ talán. Korából kifolyólag pár kis apróságot kicseréltem rajta (generátor, önindító, elosztófej, vízcső), de hát nem mai gyerek már, elhasználódnak az alkatészei. Most kifogástalan állapotban van, igazán happy lesz aki birtokba veheti, ugyanis eladásra kerül. Persze Erika sajnálja……. (mindig mindent sajnál kicsit, hamar a szívéhez nőnek a dolgok)
Vettünk egy kicsit másabb autót, Toyota Hilux Surf a becsületes neve. Otthon „városi terpjáró”–nak neveznék, 4x4 – vagyis összkerék hajtású, de kapcsolható a meghajtása, ha nem kell akkor csak két kerék hajt. Azért esett rá a választás, mert jó nagy kocsi, pakolható rendesen, bírja is és fér is bele. Nem mintha költözni akarnánk, vagy nagyon cuccolni, de a munkám miatt is jobb, ha van hely benne. Na ebben van. 2,7 TDI motor dorombol benne, én szeretem a diesel autót, itt ugyan nem terjedt el személykocsiban annyira, nemtom miért, otthon is mindig dieselem volt. Meggyőződésem, hogy addig amíg megadod az autódnak az alap szükségleteket (szűrők, olajok, jó üzemanyag) akkor neked lemegy a földről.
Megpróbáltuk az autóvásárlás klasszikus módját és elmentünk a környékbeli kereskedésekbe, lássuk milyen típusok vannak és mennyiért, hátha akad valami kedvező vétel. Na ezt itt felejtsd el L A kereskedők itt éppen olyan hiénák, mint otthon. Gondolom pofátlanul olcsón veszik be a kocsikat és eladni pedig a csillagos ég magasságában szeretnék. Hát szörnyű! Olyan karcos, lelakott, szétgyepált autókat akartak méregdrágán eladni, hogy igazából nem is értem….. Látszott az autókon hogy hónapok óta ott állnak, a kutyának sem kellenek ennyiért, de a kereskedő kőkeményen kitart az ár mellett, amit ő kitalált. Igaz hogy az ő árától jelentősen olcsóbban lehet venni autót privát – háztól – újságból, és még az is előfordul hogy sokkal megkíméltebbet tudsz venni háztól. Nem is kereskedőtől vettem a Toyotát :-) Újságból – korrekt hirdetés alapján – elmentünk megnézni és láss csodát, ugyanaz a típus ami a kereskedőnél 12.500 $ volt az itt háznál éppen a fele és az állapotról még nem is szóltam.
Régebben, amikor még „Németbe” jártunk autókat behordani szép hazánkba, na ott találkoztam ezzel a precizitással és alapossággal, amivel most itt a Föld túloldalán! Minden tartozék szépen, alaposan megőrizve, becsomagolva. Az autón karcolás vagy sérülés nincs, kárpitok nem szakadtak, semmi nincs letörve, felszakítva, kiégetve. Eladó buzgón mutatja a számlákat, hogy motorcserés volt az autó, mert leszakadt egy szelep és szétvert mindent. Mindenről precízen számla. Nos! Autót kipróbáltuk, szépen ketyegett a motor, jó futómű, kormánymű! Nagy felnik, új gumikkal, szélterelő az ajtókon, új vonóhorog. Nem cigiztek soha az autóban. Persze hogy tetszett minden, papírok teljesen rendben voltak. Kis alkudozás után el is hoztuk. Jó volt vezetni J. Most itt áll a garázsban, szépen tisztán, csillog–villog minden krómozott cső rajta. Alaposabban megnézegettem azóta itthon, nyugodt körülmények között. Segítségemre volt a gépkönyve, ugyanis az is új állapotában meg volt őrizve. Összevetve a méreteket nem nagyobb autó ő, mint a Mazda, megkísérlem még azt is kijelenteni, hogy belül nincs is nagyobb hely benne. Inkább csak a kaszni nagyobb és hosszabb. A négykerékhajtása persze mindenképpen nagy előnye, ha túrázásról lesz szó.
Majd még kis apróság vár elintézésre, átíratás és a biztosítás áttetetése és máris útrakész a jármű, lehet tankolni majd. A gázolaj kicsit drágább itt, mint a benzin, de nem jelentős. Most a benzin 109 cent a diesel pedig 119 cent :-)
Itt nálunk lassan beköszönt a tél, hűvösebbek a reggelek és hamarabb sötétedik este. Előfordul, hogy jólesik felvenni hosszú ruhát is. Napközben nem érzel a télből semmit, jó meleg napsütéses helyen a 30 fok körüli hőmérséklet előfordul, éjjel lemehet 20 alá is. Nem vészes, európai ember számára éppen ideális időjárás nagy kirándulásokra. Épp olyan, mint otthon az a kellemes tavaszi évszak, amit én nagyon szerettem.
Így aztán a Toyota belevetheti magát a hegyi utakba, lemerészkedve persze a műútról is, hiszen terepjáró lenne ő, vagy mi? Átmehetünk vele majd a homokszigetekre is, oda csak terepjáróval engednek át. Tervezzük még az ország belseje felé is pár száz km-es kirándulást, be a sivatagba. Na oda is ilyen kocsi kell. Na de ezért is vettük, reméljük örömünket leljük benne, sok csodás környékre juttat el minket, hiszen gyönyörű országban lakunk. Csinálunk majd sok képet és felrakom a képtárba. Szép napot :-)