4/03/2009

DEJA VU




A szó jelentése "már láttam" Érdekes érzés, hogy a folyamat ami Veled, vagy körülötted történik olyan, mintha már egyszer átélted volna. Lehet a dolog teljesen misztikus is, hiszen ha azt érzed, hogy pont ugyan ez és ugyan itt történt, akkor kicsit megrémülsz. De ha csak az életedben már egyszer megtörtént dologról van szó, csak máshol és máskor, akkor csak mint érdekességet könyveled el. Ennyit előzményként.



Világ gazdasági válság, ez ugye mostanság már jó ideje folyik a médiákból, az is tud róla, aki nem akar. Belefolyni nem fogok a miért és hogyan dolgokba, annyira nem érdekelnek olyan dolgok, amikkel szemben teljesen tehetetlen vagyok. Tudomásul veszem, viselem a következményeit és kész. Mostanára sajnos ide is elért.


Bő fél éve együtt dolgoztunk egy magyar fiúval, aki Sydney-ből jött föl ide, gondolván, hogy a padlócsiszolás terén ez kiaknázatlan terület, úgymond aranybánya. Nagyon lelkes volt az elején, behirdetett minden létező újságban,az összes hirdetőtáblát teletűzdeltük az általunk gyártott, letépkedhető telefonszámos röpcédulával, időt és pénzt nem sajnálva felhívott minden létező építési vállalkozót (builder), minden ingatlanközvetítő irodába bement, ajánlotta a szolgáltatásunkat.


A jól bevált módszert is alkalmaztuk amikor ráértünk, előre több szá
z röpcédulát kinyomtattunk, és városrészeket szisztematikusan bejárva, minden postaládába dobtunk egy kis névjegyet. Pár helyen hisztiztek is e miatt, volt hogy beszóltak, hogy ez itt nem divat. Nem csak padlócsiszolást csináltunk, hanem festést is. Lassan beindult az üzlet, de nem dúskáltunk a munkában. Ennek a munkakeresés folyamatnak részese voltam, ezért tudom ennyire. Ahol dolgoztunk, a munkaadónk, általában a lakás tulajdonosa, mindig szóba elegyedett velünk. Megtudhattuk tőle, hogy mennyire örül annak, hogy elvállaltuk a munkát, ugyanis hónapok óta keres már valakit, de eddig szinte mindenki csak ígérgetett.

Konkrétan arról volt szó, hogy a szolgáltatás terén dolgozó vállalkozók,
annyira dúskáltak a munkákban, hogy egyszerűen aki felhívta őket, azoknak össze-vissza hadovált és ígérgetett csak időpontot, még arról is, hogy megnézze azt, hogy mit kellene csinálni. A legtöbb builder 3-4 hónap múlva ért volna rá csak, a handyman emberek pedig egyszerűen vissza sem szóltak egy rögzítőn hagyott üzenetre. Magyarán szólva, mindenki leszart mindenkit, annyira jól elvoltak a kis világukban. Embert keresni arra, hogy bármit is megcsináljon a ház körül, nem lehetett. Ezért örültek nekünk sok helyen, hiszen a hirdetés is úgy szólt az újságban, hogy azonnali visszahívást kapsz, amennyiben üzenetet hagysz. Ez a módi itt teljesen ismeretlen volt. Akiket mi felhívtunk vállalkozókat, ajánlva a munkánkat, mind azt mondta, hogy annyira tele van munkával, és minden területre előre hónapokra megvan az embere, hogy nem tud nekünk munkát adni egyáltalán. És egyébként is milyen akcentussal beszélünk mi, honnan jöttünk? Ja, hogy magyarok ?! Ettől, hogy nem vagyunk local-ok (helyiek) még csak romlott a megítélésünk. Mindettől függetlenül volt jó pár munkánk, hónapokig jártunk festeni és csiszolni is.

A városban minden bevásárló centrumnál, nagyobb boltnál, és olya
n helyen ahol sok ember fordul meg, vannak kitűzőtáblák, ahová felszúrhatod a saját hirdetésedet, ha el akarsz adni valamit, vagy vennél, esetleg szolgáltatást kívánsz ajánlani. Mikor mi tűzögettük ki a mienket, tele volt üres hellyel mindegyik tábla, szinte bármerre mentünk a városba. Általában jó rég kitűzött, megsárgult és megfoszlott cetlik díszelegtek mindenfelé. Kíváncsiságból felhívtunk párat, aki valami hasonlót ajánlott, mint mi, de munkára fogni bárkit is, teljesen lehetetlen lett volna, mindegyik lerázott valami kamu szöveggel. Hát ez volt akkor !




Eltelt bő félév azóta. Tegnap délután jövünk haza, látom egy ember sétálgat az utcán, és mindenhová bedobál egy cetlit. Először azt hittem ujságot szór, de nem. Hazaérve látom a postaládába, hogy már nálunk is járt, íme a papiros :




A fenébe, hová jut a világ? Ilyen eddig aztán nem volt! Pár hónapja elítélve nézték sokan, ahogy mi dobáljuk a cetliket, most meg....... ?
Nincs munka. Oly annyira nincs, hogy a hétvégi újságokban, ahol eddig tucatszámra kerestek kétkezi munkára embereket, az a rovat most szinte üres. Orvost, ügyvédet, ingatlanost, jogászt keresnek, de egyszerű munkaerő nem kell senkinek. Az újság egyébként folyamatosan ürült le pár hónap alatt. Akad olyan ugyan aki egész évre kifizethette a hirdetését, és minden hétvégén ott díszeleg, hogy keres szakit. Ezt felhíva megtudhatjuk, hogy több tucat ember hívja fel állandóan, munkát keresve. Elég elszomorító tény ez. A városban járva, látván a hirdetőtáblákat, roskadásig tűzdelve munkakereséssel mind. Még a tábla melletti falra is ragasztószalaggal erősítik a cédulájukat ez emberek, hátha kellenének valahová.


Feleségem fodrász, rengeteg emberrel elegyedik beszélgetésbe hajvágás közben. A téma most már a panaszáradat, hogy nincs munka. Ez itt teljesen új és érthetetlen helyzet. Évek óta biztos állás után, nincs munka.
Nem is értik sokan, hogy mi történik. Hogy lehet az, hogy egy vízvezeték szerelőnek, gipszkartonosnak, kőművesnek, festőnek, villanyszerelőnek, ácsnak, tetőfedőnek, bútorasztalosnak ...stb. nincs munkája? És jelenleg reménye sincs, hogy ez változzon. Az építkezések leállva. Fél éve hatalmas lendülettel kezdtek egy látványos lakópark és bevásárló centrum építésébe. Több száz négyzetméteren dolgoztak a gépek és emberek tucatjai, heteken keresztül. Most a területet felveri a gaz, senki nem mozdul ott hetek óta. A föld és új lakás eladási üzletágban azt látom, hogy ahová eddig ki volt plakátozva, hogy kulcs kész új lakás 440e $, ott most jelentősen lement az ár, már 330e $ -ért megkapod álmaid otthonát, akár közel a tengerhez is, csak vegyed.


Elég sokan ügyeskednek házuk eladásával, jelentős haszon fejébe, mive
l hogy csillagos égben vannak az ingatlan árak. Közvetlen szomszédunk is két hónapja kitette a táblát, hogy eladó a háza. Csinált is pár hétvégén nyílt napot, az érdeklődők számára. Senki nem jött megnézni a közel fél millió dollárért kínál házat. Mostanra már az eladó tábla is bekerült a ház elöl. Sok ház előtt ott a tábla, van hely ahol már közel egy éve díszeleg. Bedöglött a piac!



A bolokban, itt is mint otthon vannak a saját logójukkal ellátott termékek, alapvető élelmiszerek. Mint a tescó gazdaságos cuccok. Ilyet az Aussy-k nem vettek sose, a kocsijukat mindig a leg márkásabb és drágább cuccokkal pakolták meg. Jó idelye már egyre népszerűbbek az olcsóbb kategóriájú élelmiszerek, melyek valójában ugyanazt a terméket takarják, csak nem puccos kivitelben, ellenben fele áron.


A város lakosságának 25 százaléka a turizmusból él. Sok család élete épül erre az üzletágra. Éttermek, szórakoztatás, szállás, utaztatás, hajózás, halásztatás, különféle kirándulások, programszervezések és sorolhatnám még. Pangás van! Az éttermekben ha betévedsz, tárt karokkal várnak. Különféle trükkökkel próbálnak visszatérő vendéggé tenni. Legutolsó éttermünkben rögtön a rendelés leadása után, kedvezményre jogosító kis kártyát kaptunk, ami 10% árengedményt jelent. Már a mostani fizetnivalóból is levonta az emberke, széles mosollyal az arcán :)




Ha hajózni támadna kedved, ráadásul a korall zátonyhoz is kilátogatnál, hát akkor egyet fizet - kettőt kap akció van. Kedvelt hétvégi kikapcsolódás a családoknak, hogy szombat délután nagy hajóval kiviszik őket a nyílt vízre, és ott tálalják a vacsorát, miközben lemegy a nap. Nem egy étterembe viszed el a szeretteidet, hanem egy hajóra. Ez csak ilyen kis pár órás kirándulás féleség. Sok éven keresztül nagyon népszerű volt a lakosság körében. Most ők is 50% -os árkedvezményt adnak, csak menj!


Átéltem már egy ország gazdaságának porba hullását, a szemem előtt esett szét minden. Ezért jöttem el onnan. hogy ne lássak többet olyat. A mostani dolgok, melyek körülvesznek, kezdenek vészesen hasonlítani és ez által rossz emlékek jutnak eszembe.

Nagyon remélem hogy az egész csak egy DEJA VU !!!