7/24/2008

Csak úgy !

1. Útépítés :(
Közel két hónapja lakunk Cairns-ben. Nem a belvárosban, hanem kicsit távolabb (14km), az egyik beach-en. Egyetlen úton lehet bejutni a városba, mivelhogy egyik oldalon az óceán van, másik oldalon átjárhatatlan esőerdő. A kettő között kígyózik az út. Jó minőségű, de kifelé a városból a négy sáv egyszer csak két sávra szűkül. Kiszélesíteni nem fogják, ellenben kicsit javítanak rajta, egyik lehajtási lehetőségnél befordulósávot csinálnak. Ez csupán csak annyiból áll, hogy a meglévő utat kicsit szélesebbre csinálják, hogy egy sáv beférjen középre. Az összes építési terület nem hosszabb mint 400 m. Nos, ezt a tényleg kicsike szakaszt már két hónapja csinálják, egyfolytában. 3-4 gép (őskori leletek) és legalább 50-60 ember. A helyi újságban leírták, hogy nem csinálják éjjel, mert nem akarják a környék lakóit zavarni. Közel-távol 2-3 ház van talán! Inkább nappal csinálják, szakaszosan lezárogatva félsávosra a forgalmat, és periódusonként engedi két táblás ember a kocsikat. Pár percig a városból kifelé tartókat, majd csere, a beutazni szándékozók következnek. Azt még eddig nem tettem hozzá, hogy ez az út egyébként az északra menő főút is egyben, az egyetlen itt a parton.
Ez a pár gép és ember oly mértékű közlekedési káoszt képes okozni és fenntartani minden egyes nap, hogy az leírhatatlan. De ez őket egyáltalán nem zavarja, láthatólag teljes mértékben meg vannak győződve arról, hogy ők roppant precízen, hatékonyan, gyorsan dolgoznak, mindenki teljes megelégedésére. Az hogy sokszor kilóméteres kocsisorok várnak, fél órákat is, az nem zavarja őket. Szerintem fel sem merül bennük még csak a gondolat leghalványabb szikrája sem erről. Sokszor kénytelen vagyok végigülni az általuk kiszabott időt, és várni hogy átengedjenek. Áthaladásom közben aztán természetesen belelátok a munkájuk "velejébe".
Ekkor földi halandó azt hinné, hogy megfeszített munkatempót diktálnak, hogy minél hamarabb végezzenek, és ne okozzanak rengeteg bosszúságot az autósoknak. Á, dehogyis ! Általában 1 gép dolgozik, ritka hogy mind szorgoskodna. Épp ugyanilyen pörgős tempót diktálnak az emberek is.
Ez az útépítési szisztéma és hatékonyság még az igazi "Pesti" mércét sem éri el, de még csak meg sem közelíti. De arra is gondoltam, nézvén az embereket, akik várakoznak némán és türelmesen, sokszor fél órákat is a tűző napon, hogy lehet az is, hogy csak én látom rosszul ezt a dolgot és türelmetlenebb vagyok az itt élő trópusi embereknél. Biztos is ..... !

2. Óceán - Korall tenger :(
Közép európai ember lévén nem vagyok valami nagy szakértője ennek a hatalmas víztömegnek. Eddigi életem során csak az Adrián voltam párszor és egyszer a Fekete tengeren. Az Adria vize csodálatos volt mindig, lenyűgözött egy életre. Kéksége és tisztasága páratlan volt a számomra. 20-25 métert lehetett látni a víz alatt. Sokat búvárkodtam benne.
Ez itt teljesen más! Mérhetetlen hatalmassága lebilincselő. De nem ismerem, illetve alig.
Gold Coaston rengetegszer voltunk lent a parton és a sétányokon. A víz mindig ragyogóan tiszta, csodásan kék színű volt. Amikor a ciklon ott volt, akkor kicsit zavaros volt, de az csak pár napig.
Itt Cairns-ben az óceán teljes parti sávja tejeskávé, legalább 100-150 méter szélességben. Messze betekintve látszik, hogy kékellik, vagy zöldellik a víz, valahol jól bent. Mióta itt lakunk egyfolytában ilyen :( Az első héten még azt gondoltam, hogy most épp ilyen pár napig, és majd szépen letisztul, de nem. Esős évszakban itt a hegyekből hatalmas mennyiségű víz zúdul a folyókon keresztül a tengerbe, persze jó zavaros és hordalékos víz. Az okozhatja azt a csúnya színű vizet, de hát ennek az évszaknak már 3 hónapja vége, nagy esőknek nyoma sincs már több hete, illetve hónapja. Le kellett volna tisztulnia már. Nem örülnék ha mindig ilyen maradna.

Pár napja a kedvesem egy ügyfele, hajvágás közben elmesélte Neki, hogy miért is ilyen most a víz. A kiváltó okát jól gondoltam én, a folyók hordaléka. De kitisztulni a délkeleti szél miatt nem képes, ami kitartóan és erősen fúj több hónapja már. További oka még, hogy nem bír az apállyal beúszni a nyílt víz felé ez a hordaléksáv, az a reef, vagyis a korallzátony. Ez mint egy elzárógát állja útját. 35-40 km -re bent van ugyan az óceánba, de szinte teljesen lezárja a kifelé áramló víz útját. Mindez a csúnya és zavaros vízsáv eltakarodna nagyon gyorsan, amint megfordulna a szélirány és kiengedné a vizet. Nos mostmár ezt is tudom :)

3. Kéretlen hívások :(
Napközben nagyon sokszor csörög (csörgött) a vezetékes telefon, pedig nem sok mindenkit ismerünk még itt, akik hívogathatnának. Szinte 100%-ban "kéretlen hívások csörögnek. Ha nem nagyon szőrszál hasogatóan szemléljük a dolgot, akkor napi 1-2 idegen hívás még el is menne, de itt nem erről van szó. Sokkal többről. Szinte állandóan. Elején még felvettük, a betanult szöveg az volt, hogy nem a ház tulajdonosai vagyunk, hanem turisták csupán. Így hamar vége lett a beszélgetésnek. Egy valamire való házaló ügynök nem kezd el árulni valami szart egy turistának! Az is célravezető volt, hogy "nem tudok angolul" ! Ekkor is hamar vége szakadt a disputának.
De mostanára már ezek a praktikák kevésnek bizonyultak, többszörösére nőtt ugyanis a hívogatások száma. Legfőképp szinte teljesen érthetetlen indiai akcentussal próbálkozott a vonal túlsó végén valaki eladni, vagy ránk traktálni valamit. Még ha érdekelt volna sem érthettem volna azt amit mond, annyira rossz akcentussal beszélt a túlvégen a partner.
A net-et böngészve akadtunk rá a megoldásra. Regisztrálhatsz egy lapon, amit az állam hozott létre, gondolom hogy besegítsen abban hogy visszakapd a családi nyugalmat. Teljesen ingyenes a szolgáltatás, csak magánszemély regisztrálhat ugyan és 3-4 hétnek kell eltelnie hogy aktív legyen a védelem a vonaladon. Ez már nekünk eltelt, és bizony nem csörög a telefon, csak akkor ha valóban érdemleges hívás érkezik. Egy kóbor indiai sem tud átjutni a tűzfalon. Esetleg akit érdekel a link : https://www.donotcall.gov.au/

4. Hangyáék :)
Otthon ezek a kis apróságok igazából túl sok bosszúságot nem okoztak az életünkben. Tudomásul vettük hogy vannak, néha feltűntek a kertben vagy udvaron, nagyon ritkán történhetett csak meg, hogy bejöjjenek a házba és ott összemásszanak mindent. Engem talán egész életem során csak párszor csíphettek meg, ha esetleg beleültem a fűben a lakásuk kellős közepébe. Nem igazán kellett a hangyákra figyelni, mert minek?! Na de itt .....
Ez itt ugye a trópus a javából. Mindig meleg van, nyáron nagyon, télen kicsit. A helyes megfogalmazás az, hogy hideg itt soha sincs. Ezért aztán más a bogárvilág is. Nem akarom taglalni az Ausztrál bogarakat és veszélyes mivoltukat, hiszen bármilyen élőlénnyel együtt lehet élni, ha betartod az együttélés szabályait. Hangyáékkal is lehet, de figyelni kell rájuk! Ők ugyanis figyelnek ránk, illetve mindenre ugranak azonnal, ami kaja nekik, és szinte minden az. Bárhol és bármikor feltűnhetnek, egy elejtett pici morzsára több százan jönnek elő, isten tudja honnan. Soha - semmit nem hagyhatsz magad után elpakolatlanul, de még a földre ejtett pici ételt is azonnal takarítanod kell. Elpakolni mindent hűtőbe, vagy jól zárható helyre kell. Minden lehetséges csapdát, spray-t, szert, cseppet, port bevetettünk már, amik akkor ott hatásosnak bizonyultak, de másnapra máshonnan csaptak le kedves kis barátaink. Nem igazán csinálnak ők semmit, csak esznek. A megoldás a teljes tisztaság és pakolás maradt!


5. Biztonsági öv :(
Sosem közlekedek bekapcsolatlanul, tiszteletben tartom a szabályt itt, mert tisztában vagyok vele, hogy kemény a büntetés. Mégis ......... !
Hazafelé tartva, mindketten bekötve autóztunk szombat délelőtt. A házunk az utca 2.-ik háza, tehát miután befordulunk az utcánkba, 20 méter után már meg is érkeztünk. Én a kanyarban már kikapcsoltam az övemet, mivelhogy rögtön kiszállok, de még áthaladt köztem és a bejáróm közt egy rendőrautó. Én befordultam, miután elment, de mint pár másodperc múlva kiderült, ő azonnal visszafordult és az ember kiugrott és már ott is állt az ajtóm mellett, még kiszállni sem volt időm. Addigra persze az övem automatikusan visszahúzódott a helyére. Azt mondja :
- Én és a társam a kocsinkból láttuk, hogy nem volt rajtad az öved! Erre én : - Hát persze hogy kikapcsoltam, hiszen most érkeztünk meg a házunk elé és ki kell szálljak valahogy! Ő nem tágítva : - De az úton nem voltál bekapcsolva és kész. Tárgyilagos volt, vitát nem tűrő. Jogsit elkérte, még egy szondát is nyomott a képembe, majd az adatokat bepötyögte a laptopjába. Láthatta hogy még sose büntettek meg itt, tiszta voltam mint az ujszülött! Eddig :-(
Nem vitázott, nem kérdezett csak kitöltötte a csekket (225$) és adott 3 büntetőpontot.
Talán kicsit humánusabbnak tartottam volna, ha kicsit megmossa a fejemet, hogy máskor jobban figyeljek, hiszen az igaz hogy szabály szerint 1 métert se mehetsz mozgó járműben öv nélkül, de hát én már tényleg hazaértem éppen. Vitába szálni vele teljesen fölösleges lett volna, hogy nem jól láttátok, vagy ilyesmi. Hiába voltunk ott mi is ketten és állítottuk volna az ellenkezőjét. Semmi értelme nincs, a rendőrnek itt igaza van és kész.
Ezek után az övemet még mielőtt elfordítom a kulcsot bekapcsolom és ki csak motor leállítása után fogom. Jó kis tanulópénzt fizettem, amit kicsit sajnáltam is.

6. Posta :(
Szörnyű a szolgáltatás színvonala, de nem is igazán megfelelő jelző ez. Természetesen minden kerületben több helyen is van posta, mindenhol csilli-villi, színig tele minden polc árúval, általában eladó is van bőven. Kedvesek, előzékenyek, segítőkészek minden téren. Ha valamit esetleg nem értesz vagy nem tudsz, szívesen megmutatják és elmagyarázzák. Azon sem akad fent senki ha Te, miután rád került a sor, ott az átvevő pulton töltöd ki az esetleg hiányzó nyomtatványt és ez beletelik 1-2 percbe. Ez itt teljesen megszokott dolog.
A gond nem itt van! Maga a szolgáltatás gyorsasága, és ezzel a levél és postai küldemények kikézbesítésének időtartamára gondolok. Ebben az országban a távolságok miatt szinte minden postai dolgot a repülők visznek egyik városból a másikba. A gépek olyan sűrűn közlekednek, hogy könnyedén hasonlítható lehet az otthoni belföldi buszjáratokhoz, minden városból, minden nap több gép is megy ugyanabba a másik városba, és persze vissza is. Mindezek ellenére egy sima levél sajnos túlnyomó többségében sok napon keresztül utazik, még akkor is ha expressz-re kéred. A csomagok szintén ugyanígy. Mindez persze lehet, hogy csak azért tűnik nekünk lassúnak, mert még otthon megszoktuk a Magyar Posta "gyorsaságát", amire még otthon szintén rásütöttük néha, hogy lassú, de itt ......... :-( Még az is előfordulhat, hogy ez itt csak lokális jelenség, olyan Far-North QLD-i, épp olyan ez is mint az útépítés, a beírás elején. A trópusi életforma sajátossága, "Pató Pál uram - ejj ráérünk arra még" formáció.

7. Internet :(
Szintén negatívot kell kapjon, bár ez a beírást nem úgy terveztem, hogy csak panaszkodjak. Ezek a dolgok "csak úgy...." eszembe jutnak, remélhetőleg dicsérhetek is később dolgokat. De nem a NET-et !!!!! Statisztikák és szerint ez a világ leggazdagabb országa, de nem a leg modernebb. Pedig lehetne, hiszen itt mindenre annyi, de annyi pénz van. Nagyon sok szempontból messze elmarad az Európai dolgoktól, ami ott már teljesen természetes szolgáltatás, nos az itt nem az.
Arany árban mérik itt a Net-et, de még ennek ellenére sem közelíti meg a jól használható jelzőt. Az adatátviteli sebességnél ha már az 512 kbyte-ot említem, az már a plafon, és hol van az otthoni több GB-os sebességtől. De ha már 512-őt kérsz, akkor már keményen fizetsz. Ezt még megfejeli az is, hogy a letöltendő adatmennyiség is keményen korlátozva van, a mi konkrét esetünkben havi 25 GB, az 89 $ - ban fáj nekünk. És mi is az a 25 GB, mikor otthon, illetve állíthatom már hogy Európában minden egyes kis országban, még Bulgária legutolsó kis falujában is korlátlan a letöltés mennyisége. Itt nem, bár a legmókásabb az egészben, hogy a mi csomagunkat "unlimited" -nek nevezik, ugyanis valóban korlátlan a letölthető mennyiség, mert ha eléred a 25 GB-ot, akkor is engedi tovább a használatot, de belassul az egyébként sem túlzottan száguldó adatátvitelről, (JÓL FIGYELJ!!!) - DIAL-UP sebességre! Tudod mi az? Hát régebbi netezősösk még emlékezhetnek, hogy az őskorban a "betárcsázós net" -el kezdődött ugyebár az egész világháló használat. Ez a vezetékes telefon vonalát használta és eszméletlen tetű volt. Na, az itteni sebesség is, bár nem dial-up még, hanem ADSL, de erre a sebességre korlátozódik vissza, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy weblap megnyitása akár egy percbe is beletelhet. Ez már párszor megesett velünk, és állíthatom, hogy igaz :(
De ! Hogy öröm is legyen az ürömben, és bebizonyosodjon az, hogy szegény Ausztrál szolgáltatók nem állnak helyzetük magaslatán, egy kis példa. Kedvenc időtöltésünk a filmnézés, és a netről, ppontosabban torrent oldalakról szoktam filmeket leszedni. Törvényes vagy nem, ez most nem fontos, a fél világ ezt használja leszedegetni a cuccosokat a hálóról. Nos, ha elérem a 25 GB-ot és belassulok a böngészésben, a fájlmegosztó program (Bitcomet) továbbra is épp olyan sebességgel szedi le az adatokat, mint belassulás előtt. Így aztán van hogy átlépve a 100%-os limitünket, felmegyünk hó végére 180- 200 % -ra is. Egyszerűen ezt az adatforgalma "elfelejtették" lekorlátozni. Na végre, hogy valami jót is írtam, bár előfordulhat, hogy ezen a téren nincs mindenki ennyire mélyen beásva a taktikákba.

8. Cabrió :-)
Nyitott tetejű sportkocsi, de lehet széria autó is. Jópofa, sportos, fiatalos (nem csak) és persze nem olcsó. Nézzük először az otthoni állapotot azzal a járművel kapcsolatban. Mivelhogy a legtöbb jóindulattal sem írhatom le, hogy jóléti társadalom, ezért aztán luxusnak számít cabriót tartani otthon, és még a használata is igencsak körülményes. Nem csak a társadalmi megítélés szempontjából, hanem a biztonsága miatt is. Zárt autóban sem biztonságos semmilyen értéktárgyat hagyni, nemhogy egy nyitottban. Még ha a tetőt felhúzva parkolsz vele, akkor is előfordul, sőt biztos hogy felvágják és ha semmi értéket nem találnak benne, akkor is teledobálják szeméttel, nem beszélve az okozott kárról. A márik elgondolkodtató szempont az otthoni használatról, maga az időjárás. Vegyük gorcső alá, hogy egy évben mennyit is tudnád használni lenyitva az autót. A négy évszakból három szinte kiesik. Jó nyár esetében esetleg pár hetet, talán két hónapot. Vagy a hideg, vagy eső és por és piszok miatt máris felhajtod a tetőt és zárt kocsid lesz.
Lássuk itt Cairns-ben hogy alakul a helyzet. Itt már a társadalmi helyzet gazdasági szempontból teljesen más, egyáltalán nem számít luxusnak bármilyen autót is tartanod. Ezért aztán van is, rengeteg nyitott kocsi, szebbnél - szebbek, és a hab a tortán, hogy nagyon sok matuzsálem is van köztük, ami aztán igazán elkápráztató látvány. Igazából nem is a fiatalok használják elsősorban, legalább is én úgy látom, hogy a középkorúak, de sokszor látok idősebb házaspárt is olyan cabrióban, aminek a kora szinte megegyezik a saját életkorukkal. Persz minden autó kifogástalan állapotban van, épp úgy mint a gazdáik. Boldogan, ragyogó szemmel gördülnek az aszfalton, szerte a városban és a parton. Igazán vidám színfoltja a városi közlekedésnek.
Nézzük az időjárást. Trópus, sőt még annak is egészen sajátságos időjárású helye a város és környéke. Attól ennyire dús a növényzet, mert a páratartalom szinte egész évben megközelítőleg 100% -os. Szinte minden nap esik egy kis, vagy nagy trópusi eső. Ez teljesen más mint az otthoni eső, nagyon apró szemű, szinte permet, és persze meleg. Egyáltalán nem zavaró, de a párát meg kell szokni. A négy évszak hőmérsékleti szempontól nem ingadozik túlzottam, mindig jó idő van. A nyár a melegebb, akkor 30-35 fok van, és akkor több hónapon keresztül esik az eső, szinte egyfolytában. Ekkor van az, hogy a hegyekből lezúduló hatalmas mennyiségű esővíz, eláraszthatja a város bizonyos részeit, mert képtelen a csatornarendszer elvezetni a hatalmas víztömeget. Előfordulhat az is, hogy lezárnak utakat és kerületek részeit, mert az oda vezető út víz alá kerül. Nos hát, nagy valószínűséggel akkor nyáron nem nagyon használható a cabrió, mert eső van. Az ősz-tél-tavasz már sokkal kecsegtetőbb a nyitott kocsiknak, ekkor már nem esik annyit, és annyira meleg sincs. De talán a leg ideálisabb évszak a tél! Mint most is, alig esik, az is szinte csak éjjel. Napközben 25 fok körüli hőmérséklet van, sokat süt a nap. Nagyon kellemes az idő. Összegezve a tényeket, láthatjuk, hogy helyénvaló a jelző új hazánkra, hogy fordított világ ez :) Itt a cabriódat legfőképp télen tudod használni, és szerintem ebben a tekintetben egyedülálló helyzet ez itt. Minden "normális" helyen nyári dolog nyitott kocsizni,de itt éppen az ellenkezője történik. Ebből is látszik hogy fejjel-lefelé világ ez.

9. Állami TV :-(
Mikor megérkezel ebbe az országba még kisebb gondod is nagyobb annál, hogy a tv műsorok foglalkoztassanak. Jó ideig nem is érdekel ez a dolog, majd idővel, mikor már lenyugszol és összeszedtél az albérletedbe egy utcára kirakott, egyébként jól működő készüléket, nos beüzemelés után, ha automata állomáskeresésre teszed, hogy programozza be önmagát, kirajzolódik a végső állapot. Nem fog túl sokat találni, max 5 csatorna fog rendelkezésedre állni. Általában minden kiadó házra tesznek földi sugárzást fogó, hagyományos antennát, amivel ingyenesen befoghatod az Állami Tv csatornáit. A minősége teljes mértékben változó, eddig bárhol használtuk, jelentősen befolyásolja az időjárás, de hát ne reklamáljunk, hiszen ingyen van. Kezdő itt lakóknak természetesen kitűnő segítség a nyelvtanulásban és gyakorlásban. Leírhatatlan nagy haszon az akcentus megtanulásában, illetve az elején a megértésében. Rengeteg féle műsorral csaphatod agyon a szabadidődet, hasonlóképpen mint otthon, sorozatok, ismeretterjesztő műsorok, főzőcske, vetélkedők, hírek, és persze a nagyra becsült REKLÁMOK!
Ha nagy ritkán jó filmet vetítenének, hát akkor a tűrőképességed határáig emelve színezik ki a filmet reklámokkal, képesek akár több reklámot játszani, mint maga a film. A múltkorában kíváncsiságból megmértem. 4 perc film - 5 perc reklám, és ez így ment a fim végéig. Többet nem is akartam fimet nézni, inkább beteszek egy dvd-t. Fontos infó az is, hogy amíg a film hangereje teljesen normális és élvezhető, amint átvált reklámra a csatorna, azonnal sokkal hangosabbra vált, hogy ORDÍTSON a fejedbe, hogy vegyél bármit, bárhol, mindent megkapsz azonnal, befizetés nélkül, kamatmentesen, akár 5 évre is, csak vegyél már valamit, a jó isten áldjon meg :(

10.
Ízek :-)
Ez nem túl könnyű témakör, hiszen teljesen személyfüggő, de megpróbálom körvonalazni úgy nagy általánosságában a dolgot. Semmi nem olyan ízű mint otthon, de idővel megszokod, később már fel sem tűnik. Az elején persze bajban vagy, pláne ha finnyás vagy esetleg válogatós vagy. Legrosszabbul azok járnak, akik megszokták az anyjuk főztjét, és itt a hazai koszt ízét keresik. Kevés az esélyük, hogy megtalálják. De a dolgot igazából nem szabad dramatizálni, hiszen itt is emberek élnek, és gyerekek nőnek fel. Nekik ez a természetes ízvilág, ők Európában fintorognának dolgok íze miatt.
Nekem, aki mindenevő, csodás élmény ez az ország, a maga ízével. Hazudnék azt mondani, hogy nem szeretnék jóllakni megszokott ízű, otthoni ételekkel, de azt hagyom majd akkorra, ha majd hazalátogatok. Addig élvezem ezt, illetve az elején nem élveztem túlzottan, de miután lassan megismertem a boltokat, éttermeket, kifőzdéket és eldugott kis helyeken a maszek henteseket, gyümölcs-zöldség nagykereket, halpiacot és nem utolsó sorban az Ázsiai éttermeket, mostanra kifejezetten jó ételeket fogyasztok. Nem megyek bele a részletekbe, hiszen mint mondtam, nem biztos, hogy neked is más ízű lesz a hús, a krumpli, a kenyér, de valószínű. Ellenben ami biztos, hogy a gyümölcsök, pláne itt a trópuson, azok íze bizony javukra változott az otthoniakhoz képest. Nem beszélve azokról a zöldségek és gyümölcsök íze, amit eddig még nem is ismertem. Ha csak konkrét példaként hozom az ananászt,amit otthon ettem volna szívesen, de pár falat után elvásott a fogam, a benne lévő sav miatt, nos itt vígan falatozhatok belőle, semmi bajom. Ilyen ízű banánt, vagy mandarint otthon nem is ehettem soha, hiszen a piacon frissen árulják, aznapi szedésből. Száz szónak is egy a vége, érdekes változáson megy keresztül aki erre a földrészre költözik, akár csak kis időre is.

11. A boltban :-)
Pár érdekesség csupán. Ha 20 deka felvágottat szeretnél venni, azt ők itt persze nem értik, mert nincs olyan mértékegység, hogy deka. Csak a gramm van, tehát 200 gramm felvágottat kérj, és ha még nem vagy teljesen tisztában a számokkal, akkor kérj fél kilót, az egyszerű, legfeljebb tovább eszed :-) Ne keress az élelmiszer boltokban szeszes italt, még egy árva pezsgőt sem ,mert nincs. Azt csak kimondottan italt árusító boltokban vehetsz. Ha látsz is pezsgősüvegre hasonlító palackot, ami megtévesztésig olyan mintha vörös pezsgő volna benne, megveheted, ugyanis nagyon finom ital van benne, teljesen a meggy márka ízére hasonlít. Ne keress az itteni élelmiszer boltokban olyan ételeket, amit megszoktál otthon, nincsenek. Mindig előbb kóstolj meg valamit, mielőtt sokat vennél belőle, mert szép a csomagolás, vagy mert biztos olyan mint a csabai kolbász, még ha az is van ráírva hogy : "Csabi samali". Ez nem az! A bolt zöldség és gyümölcs részlegében nyugodtan kóstolhatsz, az itt teljesen elfogadott dolog, senki nem fog rádszólni. Olyat is láttam már, hogy kisebb kukát is tesznek a pultok közé, hogy a lerágott csutkát tudd hová dobni, vagy cseresznyemagot hová köpni. Jó esetben a boltban bármit megehetsz, ha a papirját, vagy flakonját bemutatod a pénztárnál. Érdekesség még az is, hogy ne keress ipari kamerákat a boltokban, általában nincsenek. Nem jellemző, hogy lopjanak az emberek. Más iparcikk boltban, ahol ruhák, cipők vannak ne csodálkozz azon, hogy a felpróbált papucsot, vagy pólót simán ledobálják a földre, nem teszik vissza a polcra, vagy dobozba. Itt mindent kibontanak és felpróbálnak, de ha nem jó, egyszerűen leejtik a földre. Úgy is jártunk már, hogy annyi leszórt papucs és cipő volt a kis utcában, hogy nem lehetett közlekedni ott. Kikerültük! Roppant korrekt tulajdonság az, hogy ha valamit megveszel és mégsem jó, arra amire vetted, vagy nem tetszik és ez otthon derül ki, akkor simán visszaviheted. Nem fognak görcsölni azon, hogy vissza adják-e a pénzedet. Simán megteszik, csak persze ne bíbold szét a cuccot, mikor visszamész, mert a lestrapált dolgot azért nem fogják benyelni, és persze vidd a számlát is.

12. Autós ügyek :)
Sok mindent vettünk már garage sales - on, de autót még soha. Eddig! Igazából egy BBQ sütőt szerettünk volna venni, ezért aztán szombaton felkerekedtünk a környéken, pár garázsbazárt átnézni. Nem volt túl nagy szerencsénk és már az utolsó következett. Megállva a ház előtt már láttam az udvaron, hogy van egy BBQ sütőjük is eladó. Megörültem, de közelbe érve megállapítottam, hogy elég lepusztult szegényke, nem is tetszett. Odajött közben a csajszi és mondta, hogy minden eladó, mert elköltöznek, nézzünk szét bent is. Hopsz, ott egy jó nagy hűtő, épp kell is még egy, mennyi is az ára? 100$ :-) Good deal! De még ne vigyük el, mert maradnak 3 hétig, csak utána költöznek. Oké! Elégedetten bandukoltunk kifelé, mikor látom, hogy az udvaron bent lévő autóra is ki van írva hogy eladó. Toyota Camry - kombi, kicsi motor 2200 ccm, fél év regisztráció, és bizony nagyon jó állapot. Menjünk csak vissza a gardájához! - Mennyi az autó ára? - Two thousand dollár(2000). Tetszett a dolog, ki is próbáltam, hibátlannak tűnt. KELL ! Lefoglalóztuk, mert ezt is csak később tudta ideadni. Volt egy kérésünk, hogy mielőtt előleget adunk, had vihessük el egy garage (szervizbe), hogy átnézzék. Ennek semmi akadálya, amikor kell a kocsi, vihetjük. Másnap aztán el is vittük egy olyan szervizbe ahol, roadworthy-t is csinálnak. Ez itt a műszaki vizsga neve. Útra teszik, itteni szlengen szólva. A QLD-i törvények szerint az eladónak kötelessége ezzel a vizsgával együt eladnia a kocsiját, ha van még érvényes regisztrációja (kötelező biztosítás). Ennek még volt, 6 hónapig érvényes. Tehát az eladó törvényt sért akkor, ha műszaki vizsga nélkül akarja eladni a kocsit. De a csajt nem érdekelte túlzottan a dolog, elköltözik családostól Dubai-ba, tojik a törvényre. Ha kell a kocsi, akkor csináld meg magadnak. Nem túlzottan drága dolog a műszaki vizsga, 65 $, komplikáció akkor van, ha nincs minden rendben a kocsin, és venni kell ezt-azt. Na, ezért vittük be mi elővizsgára, hogy tudjuk a költségeket. Összeírtak 1200$ javítani valót. Vissza a gazdához és alku ! Felezzük meg a szervízköltséget! Oké. Így lett a Camry 1500$ - ért a miénk. Mikor átnézték a kocsit, készítettek egy listát, a hibákról, részletesen leírva és ezt ide is adták. Miután megkaptuk a járművet, én szépen sorjában kijavítgattam a felsorolt hibákat, persze tudásszintemhez képest. Nem voltak vészes dolgok. Csupán a főtengely szimeringet nem tudtam itthon kicserélni, minden egyebet rendbe tettem. Nagyot is néztek a szervizbe, hogy megjavult a kocsi. Az 1200$-os előkalkulált költségből aztán csupán a harmada maradt végszámlának. Így lett végül igen olcsón egy nagyon kényelmes, nagy utasterű, mégis kis fogyasztású, kitűnő műszaki állapotú autónk, amit nagyon megszerettünk :)

13. Beilleszkedés - befogadás :(
Mi bevándorlók, itt mindig is WOG-ok maradunk, és nem vagyok elfogult, amikor ezt leírom. Mostani munkatársam, egy magyar fiú, 28 éve disszidált. Vagány pesti zöldséges gyerek volt, sokat keresett, jól élt, mégis kalandvágyból dobbantott. Az élete elkövetkezendő 27 évét Sydney-ben élte le, rögtön kiérkezése után iskolába ment, hogy megtanulja a nyelvet, jól is ment neki. Össze-vissza élete volt,de megállta a helyét, fél éve felköltözött ide Cairns-be, de ezeket csak azért írom le, hogy lásd, volt ideje rendesen megtanulni a nyelvet. Persze az Európai akcentust soha nem tudod elhagyni, még ennyi év után is, rutinos Ausztrál azonnal hallja, hogy nem vagy itt több generációs helyi lakos, hanem WOG vagy! Együtt dolgozunk, közösen hajtjuk fel a munkákat, padlót csiszolunk és festünk. Hirdetünk újságban, nyilvános kitűzőfalakon, bedobálunk cetliket postaládákba, hívogatunk telefonon építési vállalkozókat (builder) is.
Az hogy én nem tudok angolul, az tény. De a Stewe jól beszél, mégis ha egy nagyhatalmú buildert felhív, hogy van -e esetleg munkája a számunkra, akkor annak a 90% az esélye, hogy rögtön kiszűri, hogy nem vagyunk ozzy-k! Nem is igazán adnak munkát, inkább a saját fajtájukat alkalmazzák, még ha drágább, akkor is. Ha sikerül magánháznál kapni munkát, ott is a tulaj, aki már ugye sokkal tapintatosabb, de előbb - utóbb eljutunk oda, hogy belekérdez a fejünkben, hogy kik is vagyunk? Ha aztán munkába állunk és oda még jönnek más melósok is, akik teljesen mást csinálnak ugyan, de hát hallják a mi beszédünket, na azok meg aztán úgy néznek ránk mint a véres rongyra. Meg is beszéltük már mi ketten, hogy itt Cairns-ben túlzottan nem szeretik az idegeneket. Olyan ez a kisváros, mint ez zárt kolónia, egy nagy közösség, akik nem is akarnak idegent a városuk környékére sem. Persze mit sem számít, hogy ők mit akarnak, hiszen ezek a negatív dolgok leperegnek egy jó kemény letelepülni szándékozóról. Csak kicsit furcsa, mert ezt a nagy ellenszenvet nem éreztem sem Brisbane-ban sem, de Gold Coaston sem. Itt igen, és nem csak mi vesszük ezt észre, mások is tapasztalják ezt. Na de az élet megy tovább, csak érdekességként írtam le ezt is, senkinek nem szeretném kedvét szegni, hogy ide jöjjön, hiszen bárkit szeretettel vár ez a város, a maga szépségével és nyugalmával. A morcos helyieket meg elfelejtjük, mint ahogy ők is elfelejtették azt, hogy ha ők nem is, de a nem is távoli őseik is WOG-ok voltak itt nem is oly régen.

Szép napot mindenkinek !