9/11/2008

Butcherbird (hentesmadár)

Egyszerűen írnom kell erről a kismadárról, hiszem hónapok óta a kedvenceim közé tartozik már :-) Minden nap megtisztel a társaságával, legnagyobb örömömre. Írtam már régebben a madarakról, persze az akkori tudásszintemen, ami azóta természetesen az idő múlásával jelentősen bővült. Többek között a "kismadár" -nak is köszönhetően, mert mi őt így hívjuk. Valóban kicsi testű, talán otthoni mércével mérve egy egészséges vadgalamb méretű. Nagyon szelíd, annyira hogy kézből is elfogad egy-két finom csemegét. Nagyon megnyerő kis pofácskája van, sugárzik belőle a kedvesség. Mindezt tetőzi a hangja, ami azt hiszem nem mindennapi, de hát hallhattátok is. Nagyon korán kel, szinte hajnalban és képes egész nap hallatni a hangját. Nagyon sok van itt belőle, közelben - távolban mindig hallhatóak. Képes nagyon hangosan is kiabálni, olyankor szinte egész testükben megremegnek, mintha apait - anyait beleadnának, hogy egymást túlharsoghassák. Ez is jól látható a videón :-) Annyira barátságosak , hogy ha nyitva marad lakás ajtó, vagy melléképület, nos akkor ők oda biztos belátogatnak, a kíváncsiság beviszi őket, és ha emberrel találkoznak, azonnal azt gondolják hogy ha kéregetnek kicsit, akkor annak meglesz az eredménye. Ez általában így is van. De kis magyarázatra szorul a neve, hiszen a hentesmadár mire is utalhat ?

Kedvenc étele természetesen a húsfélék, de elfogad szinte minden ételt, amit mi emberek eszünk. Ha piknikezni megyünk és a közelben feltűnik ő, szinte biztos, hogy hamarosan érdeklődve a vendégünk lesz. A képen barátjával, noisy minor-al láthatjátok. Szívesen bandáznak együtt, de ha így ketten vannak, igazi koncertre képesek. Amennyiben hagyjuk hogy teljesen közel jöhessen, akár a sós kekszet is ellopja az asztalról, de a salátát is magával viszi ételkiegészítésnek. Ha nem csemegézhet emberi ételekből, szívesen fogyaszt lárvákat, hernyókat és bogarakat. Nagyon jó nevelőszülő, fiókáit egészen nagy korukig eteti és tanítgatja. Persze ez idő alatt sem csendes, sem a kölyök, sem a szülő. Ahol ő ott van, azt mindig hangjával jelzi. Egy szó mint száz, pompás színfoltja ez a kis madárka az Ausztrál madárvilágnak. Igazán örülök, hogy pár sorban írhattam róla, hiszen nekem kedvenc madaraim közé tartozik, Te pedig legalább megismerhetted kicsit. Bye :)

1 megjegyzés:

brizzy írta...

Nekem szemely szerint nagyon rossz emlekeim fuzodnek a butcherbird-hoz...kishijjan a szemembe kerult a breeding idoszakban, a szokasos napi walking idejen, igy csak a vallam kezdte ki:)