4/03/2008

http://www.brishair.com.au/

Fodrász iskola - teljes info :-)GOLD COAST SCHOOL OF HAIRDRESSING campus


Azt látom a fórumokon és egyéb kivándorlási témával foglalkozó helyeken, hogy elég sokan érdeklődnek erről a témáról. Teljes átfogó képet azonban szinte senki nem írt le eddig. Most megpróbálok belelátást biztosítani nektek, hiszen a családunk két női tagja is jelenleg ezt az iskolát járja. Egyikőjük ugyan már vége felé jár, sőt már a záróvizsgát is sikerült megcsinálnia. Másik hölgy még csak fél éve koptatja a suli szalonjának a burkolatát.

A Gold Coasti campus a Brisbane-i iskola kihelyezett tagozata. Ez magánkézben
lévő iskola, minek eredményeképpen családiasabb a hangulat. Persze ez nem mindig előny. Kevesebb a létszám, mint egy állami iskolában, bár a gyakorlaban sokan vannak egy aránylag nem nagy iskolai területen összezárva. Eltolt szintű helyiségre kell gondolni, ahol alul az utcafronton van a fodrászszalon. Az utcáról be lehet látni és bentről lehet kifelé bambulni néha. Félemelet magasan hátul vannak a tantermek és egy nagyobb gyakorlati tér, ahol a tanulók a babafejeken gyakorolhatnak. Az iskola egy nagy bevásárlóközpont aljában helyezkedik el, nem messze a belvárostól, az egyik legrégebbi kerületben (Southport). Aránylag könnyen lehet a közelében albérletet találni, még előnye is, hogy nem teljesen a centrumban van, az árak miatt. Tömegközlekedéssel szenzációsan megközelíthető, buszok tömkelege érinti az Australia Fair-t, ez a shopping center neve. Amennyiben autóval jársz majd iskolába, tudsz parkolni a direkt "staff" parkolóban, amihez egy kis kártyát kell kiváltanod az egyik irodában. A parkolás nem ingyenes, 2.20 $ egy napra. Mivel egy hatalmas épület, tele boltokkal, így az étkezési lehetőséged is határtalan, csupán a pénztárcád limitálhat. Persze otthonról hozott szendviccsel is megoldhatod a kosztolásodat, olcsóbb is és nincs is nagyon időd lakomát csapni. Van a suli konyhájában hűtő és mikrosütő is. Melegíthetsz és hűthetsz kedvedre .
Kéthavonta indulnak az új kurzusok, változó létszámmal (3-10). Ennél többet nem nagyon tudnak fogadni a helyszűke miatt. Persze éppen ilyen tendenciába
n is vannak végzősök, akik után felszabadulnak a helyek. A tanulók vegyesek, legfőképp persze hölgyek, de akad pár bátor hímnemű is. Nem kis dolog bevállalni 2 évet ennyi nő között, minden elismerésem a fiúk részére. Természetesen ahol ilyen sok csaj van összezárva, vannak konfliktusok is. Ez adódhat a generációs különbségből is, hiszen az egyik tanuló 18 lehet, a másik meg 45. Lehet ok még a különböző kultúra keveredése is, hiszen itt aztán mindenféle népség megfordul. Nem mindenki kimondottan azért végzi el ezt a sulit, mert gyermekkori álmai közé tartozott. Hiányszakma, ráadásul 60 pontos is, és még ha elvégzed, munkát is találhatsz, hiszen ahol rengeteg ember lakik, oda kellenek fodrászok is. Persze olyan is van aki kedvét leli és élvezi a hajszobrászat művészetét, és már olyan is volt, aki suli után komoly céllal, nagynevű cégnél akar majd karriert befutni.

Én végigkisértem a teljes ciklust már, a kezdéstől mostmár a tényleges befejezési
g. Naprakész információt kaptam a mindennapokról a kedvesemtől. 2006 november végén kezdődött az ő kurzusa, és most 2008 április végén fejezi be. Ő még a régebbi felállásban járhatott, 18 hónap volt a teljes kurzus. Azóta változott a törvény, mostmár 24-et kell járni, hogy megkaphasd a szakmát. Mostmár az első évben 5 napot kell bejárni a GC-i suliba, majd az egy év elteltévela követjező 2-3 hónapban 2 napot Brisbane-be kell járni és 3 napot ide, és a fennmaradó időszakban 2 nap Brisbane és 1 nap itt. De ez bármikor változhat. A Brisbanei kurzusra azért kell bejárni mert ott oktatják a Diploma Kurzust, ami mostmár szükséges lett a teljes szakmai elismertetéshez. Ez még két éve nem kellett, mostmár elkerülhetetlen. Nem kis feladat a hét 5 napjában minden nap bejárni , reggel fél 9-re, és este 5-ig lenni. Embertpróbáló!
Iskolakezdés után az első két hónapban teljes elméleti oktatás folyik, ekkor külön termeben vannak és semmi egyéb dologgal nem foglalkoznak a tanulók, csak ezzel. Tantárgyak nincsenek, megtanulnak ott mindent a hajvágásról, hajszárításról, hajberakásról, hajfestésről, alkalmi frizuráról, dauerról, ügyfékezelésről, elsősegélynyújtásról, biztonsági előírásokról, és egyéb szalonban használatos ismeretekről. Az elméleti résznél minden egyes szakasz befejezésekor vizsgák vannak. Ezek álltalában tesztlap kitöltéséből állnak, de vannak gyakorlati vizsgák is. Az oktatás mélysége nagyban különbözik az Európában megszokottól.
Az elméleti szakasz könnyedén átvészelhető az angol nyelvtudás és az áltlános ismeretek birtokában. Tovább...........
Kikerülvén a teremből az ügyféltérbe kerülnek, de még csak az egyszerűbb
feladatokat kapják, illetve amikor nincs ügyfél, csinálják a fenti gyakorlótérben a babafejeket. Ezeken szinte mindent kipróbálhatnak, a kémiai folyamatok kivételével. Nem festenek és nem dauerolnak hajat a babán. Ez a gyakorlati folyamat tart egészen az iskola befejezéséig, de közben változik az arány, egyre több lesz az ügyfeled és kevesebb a gyakorlat a babán. Időközben középhaladó vizsgát kell tenni a 7-8 hónapban, ami elméleti és gyakorlati részből áll.
A 12-14-ik hónap körül már esedékes lehet a záróvizsga is. Ennek időpontja igazából attól függ, mikor gyűlik ki az előírt feladatokból a kellő darbszám. Példaként hajvágásból a teljes időszakban 350-et kell megcsinálni, melírből kell 20, hajfestésből 78 db. Ha kivan mindenből a darbszám, akkor záróvizsgázhatsz. De ezzel még nincs vége, mert még a diploma kurzus hátravan, amit végülis az utolsó egy évben párhuzamosan csinálnak, csak ez tovább tart és mint írtam be kell járni Brissy-be.
A fodrász záróvizsgára ügyfélről magadnak kell gondoskodnod, aki nem lehet iskolatársad. A lényeg hogy meg tudd csinálni a megadott 3 óra alatt a kitűzött feladatokat. Ez hajvágásból, hajfestésből és az eredetitől teljesen eltérő fazon készítéséből áll. Ha nem sikerül elsőre majd mész másodikra, vagy harmadikra.
Mindenki átmegy, aki nem teljesen kétbalkezes és szerencsétlen.

Nos most a kellemetlen része. Pénz! A kedvesem 2006-os iskolai díja kb. 18.000.- $ volt kedveménnyel együtt, ugyanis induláskor be lett fizetve a teljes összeg és így kapott 10% kedvezményt. Ehhez kellet kötni biztosítást, ami előírás a tanulóvízumhoz.
A család fiatalabb tagja 2007-ben iratkozott be, neki már 23.000.- $ lett az ár.
Neki már nem csak az emelt tandíj miatt drágább sokkal, de Ő nem tudta befizetni a teljes összeget, így nem kapott kedvezményt. Félárat kezdéskor befizetett, a fennmaradó összeget havonta törlesztheti. A biztosítás természetesen neki is kötelező. Rengeteg pénz!!! Mit is kapsz érte?
Tankönyveket, és teljes felszerelést. Táskát, kötényt, pólót, hajszárítót, fésűket, hajkeféket, hajsütőt, ollókat ...stb. Ehhez jön az oktatás, és ha ügyes vagy megkapod a végén a szakmát, ami ez esetben az ittmaradásod záloga lehet, hiszen ezért küzdesz sok hónapon keresztül. Mert bizonyos szempontból küzdesz. Nem könnyű, még akkor sem ha segítő társad van. Hogy anyagilag miképp tudod biztosítani mindezt, te dolgod. Iskola után mehetsz dolgozni, mondjuk 18-tól 22-ig, ha sikerül valami épkézláb munkát találnod. Egy pizzafutár jóesetben 12$-t kereshet, egy pincér egy étteremben 15$-t, és ha nem tartod alantas dolognak az irodatakarítást, ott kereshetsz akár 18-20$-t is óránként. Hétvégenként ha még van erőd, kereshetsz plusz pénzt is. A lényeg hogy a vízumodban előírt 20 óránál nem dolgozhatsz többet. Ha többet dolgozol és a bevándorlási hivatal tudomására jut mehetsz haza és buktad az eddigi pénzedet és munkádat. Asszem ebbe az országba többet nem is kapsz vízumot ha így kiutasítanak.

Az életed ebben a ciklusában nem vagy túlzottan könnyű helyzetben. Túl sokat abból hogy Ausztráliában vagy, nem is élvezhetsz, hiszen nincs időd. "Bizi" vagy, mondja az angol, elfoglalt! Sokat nem tudsz lejárni a beach-re, kirándulgatni is csak ritkán, távolabbra utazni meg aztán végképp nem. Hazamenni pedig, hát.... rengeteg pénz és annyival nyúlik az iskola. Rendelkezésedre áll ugyanis az iskola idő alatt az első évben1 hónap, a második évben további pár hét, amit itt "holiday"-nak neveznek, magyarul szünet. Ez alatt az idő alatt ha élsz vele, nem kell bejárnod a suliba, sőt dolgozhatsz teljes munkaidőben, és még az országot is elhagyhatod. De tudnod kell, hogy ennyivel később fejezed be az iskolát majd.

Számbavéve ezt a közel két éves nehéz időszakot, jó előre latba kell vetned mindent az életedben, feltenni egy mérlegre hogy mi az amit tenned kell, és mit kapsz majd érte!? Nem mélyedek bele ebbe, aki erre az újkori emigrációra adja a fejét, az tudja hogy mit vállal. Én már kicsit vidámabb végéről szemlélem a dolgokat, hiszen pár hét és vége.
Ha az iskola kiadja a szakmunkásbizonyítványt, akkor el kell ismertetni a szakmádat a megfelelő hatósággal és utána lehet beadni a pályázatot a másik vízumra (pl. állandólakosi vízum), de van egyéb más vízum is. A lényeg hogy maradhasson az ember és belekezdjen a normális életébe, ahol már teljes munkaidőben dolgozhat és még sok egyéb kellemes dolgot megtehet
.
Ekkor kezdődik majd az elültetett mag hajtása és virágzása. Később megerősödése és gyümölcstermése. Ezért jöttünk ide és éltünk "visszafogottan" eddig. Ekkor már az ember kezdi teljesen máshogy látni ezt a világot. Lehetősége nyílik mindenre, mert ez az ország is nyílt céltábla. Jól célzottan kell dobnod egy nagyot, belekezdeni valamibe, amivel aztán majd meg lehet élni kényelmesen és nyugodtan. Mert ugye ez a cél, ezért jöttünk el, mert ez otthon nem volt már meg, még a remény sem. Itt megvan, tenni érte ezután is kell majd, de már könyebb lesz, mint az iskolai évek alatt. A kivándorlók 90%-a megtalálja a számítását itt, 10% hazamegy. Nem vagyunk egyformák, mondja a közmondás. Még jó :-)

Elrémíteni ezzel a száraz tényleírással senkit nem akartam, hiszen mindenképp megéri a fáradozás. Csak keringenek itt sokféle infók mindenről, és kivándorolni szándékozó hazánkfia nem is tudja kinek és mit higyjen. Én ezt tudtam leírni, amit a saját bőrünkön tapasztaltunk.


Zárszóként csupán egy mondat, amiben minden benne van :

- Ha újra ott állnék Ferihegyen, indulva ide, én bizony újra felszállnék a gépre, gondolkodás nélkül :-)

Szép napot mindenkinek.4 megjegyzés:

Erika írta...

Szia Erika!
Mi is Ausztráliába készülünk! Ha minden igaz január elején indulunk. Én is suliba fogok járni. Annyi különbséggel, hogy én már fodrász vagyok. Nyelvsuliba kezdek. Lenne egy pár kérdésem ha nem gond. Az email címem keriera@freemail.hu Kérlek írj az emailembe ha kérdezhetek!! Köszi: Erika :))

Névtelen írta...

HELLO!Végig olvastam az irásaidat csak gratulálni tudok remélem amit elterveztetek az bejön. Szerintem jól döntöttetek,hogy elhagytátok ezt az országot bár nekem lenne enyi bátorságom.

dagi írta...

Űdv Ukrajnából!Remek beszámolók csak igy tovább,ha lehetne irj a bérekről mármint te mennyit pénzt kaptál és a ház árakról,ha kérhetem.Te nehezn találtál munkát ott,vagy ebben is segitettek?Jó tudni,hogy nem annyira elenségesek a magyarok mint magyarországon. További sok sikert!Az email cimem sityu0730@freemail.hu

atti írta...

Halihó nagy utazók!
Reméljük egészségesen értetek Cairns-be. Amint tudtok és van időtök írjatok. Millió pusz Noé és Atti